HSP, hoogsensitief, hooggevoelig

HSP, hoogsensitief, hoogsensitiviteit. Helemaal niet zweverig, maar met wortels in de wetenschap. Een soms lastige eigenschap, maar zeker ook een kracht!

Doe de HSP Test
HSP coachtraject "Thuiskomen bij jezelf"
HSP & Happy | HSP Transformatie Traject


Herken jij dit?


  • Je voelt je regelmatig moe, leeg of uitgeput
  • Je staat zoveel klaar voor anderen dat je jezelf vergeet
  • Je hebt moeite met grenzen stellen
  • Je hebt moeite met keuzes maken en knopen doorhakken
  • Je raakt snel overprikkeld bij drukte
  • Je ervaart emoties of pijn van anderen als een last
  • Je bent gevoelig voor stress

Misschien ben je wel hoogsensitief!

Ben jij hoogsensitief?


Wist je dat hoogsensitiviteit naast valkuilen vele voordelen heeft?



HSP, wat is dat eigenlijk?

De afkorting HSP staat voor hoogsensitief persoon. Als HSP ben je geboren met een sensitief zenuwstelsel, dat meer subtiele signalen uit de omgeving oppikt én die ook grondiger verwerkt in de hersenen. En dat zorgt ervoor dat je sneller overprikkeld raakt, maar bijvoorbeeld ook dat je je goed kan inleven in anderen.

Hoogsensitiviteit is geen stoornis of afwijking, maar gewoon iets dat je bent. De een is intelligenter, de ander is drukker en weer een ander is gevoeliger. Net als hoog-intelligente mensen, heb je ook hoogsensitieve mensen.

Bekijk het filmpje voor een simpele uitleg van hoogsensitiviteit.

Meer over hoogsensitiviteit:
De hersenen van een HSP: echt anders.
Dit zijn 7 kwaliteiten van een HSP.
Valkuilen van een HSP.

Ongeveer één op de vijf is hoogsensitief

Dat is grofweg
3,5 miljoen mensen in Nederland
1,5 biljoen mensen op de hele wereld
En dat is best veel, toch?

HSP, waar ben je dan?

Hoogsensitieve personen weten zich vaak goed te verbergen. Want anders zijn is niet altijd makkelijk. We willen er liever bijhoren en passen ons makkelijk aan. Aan anderen. En vallen daarom misschien niet zo op. Tijd om tevoorschijn te komen.

Hoogsensitiviteit is geen stoornis, het is een karaktereigenschap. Het is wie je bent. Het is dus niet iets wat je kan wegstoppen of fixen. Er zitten zelfs veel kwaliteiten verborgen in jouw hooggevoeligheid. Het kan een mooie eigenschap zijn met veel voordelen. Vaak werkt het in de praktijk alleen anders. Je hebt misschien meer last van deze eigenschap en die kwaliteiten blijven onbenut. De maatschappij is ingericht op de meerderheid, waardoor je er als HSP niet automatisch in past. Het is dus belangrijk je eigen weg te vinden. Goed voor jezelf te zorgen.

Elaine Aron zei daarover in haar eerste boek:

"De HSP is als een plantje. Het soort zaad dat de grond ingaat - je aangeboren karakter - is maar een deel van het verhaal. De kwaliteit van aarde, water, zon en verzorging heeft ook een sterke invloed op de volgroeide plant die jij nu bent. Als de groeicondities erg slecht zijn, komen er nauwelijks bladeren, bloemen en zaden tevoorschijn. Je hoogsensitiviteit kan soms aanvoelen als een negatieve eigenschap, het is echter ook een bron van tal van positieve elementen. Als je je talenten en je intuïtie op de juiste manier verzorgt en aanwendt, zal ook jij floreren en opbloeien."



Het beste wat je kunt bereiken is: worden wie je bent.

Fons Jansen



Wil je meer halen uit jouw hoogsensitiviteit?

Doe dan mee met deze online trajecten, nu tijdelijk met korting:



Zoek je een HSP coach?

Liever 1-op-1 begeleiding, buiten in de bossen bij Breda / Tilburg of Online?



Knowing yourself is the beginning of all wisdom.

Aristotle




gratis hsp test width=

De 3-in-1 HSP Test

Ben jij hoogsensitief? Hoe gevoelig ben jij? Van welke HSP kenmerken heb jij last? Waar kan je al goed mee omgaan? En waar herken je misschien de HSP kwaliteiten?

De 3-in-1 HSP test geeft antwoord op deze vragen en inzicht in jouw gevoeligheid. Een zelftest is een mooi begin om verder aan de slag te gaan met jouw gevoeligheid.

Doe de gratis HSP Test