Bewustmaker
mindfulness en meer voor hoogsensitviteit, stress en burn-out
Bewustmaker
voor rust, ruimte en richting


HSP, hoogsensitief, hooggevoelig

HSP, hoogsensitief, hoogsensitiviteit. Helemaal niet zweverig, maar gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een soms lastige eigenschap, maar zeker ook een kracht! Leer omgaan met de uitdagingen en transformeer jouw sensitiviteit tot kracht.

HSP, wat is dat?
Doe de HSP Test
HSP coaching


Herken jij dit?


  • Je voelt je regelmatig moe, leeg of uitgeput
  • Je staat zoveel klaar voor anderen dat je jezelf vergeet
  • Je hebt moeite met grenzen stellen
  • Je hebt moeite met keuzes maken en knopen doorhakken
  • Je raakt snel overprikkeld bij drukte
  • Je ervaart emoties of pijn van anderen als een last
  • Je bent gevoelig voor stress

Misschien ben je wel hoogsensitief!

Ben jij hoogsensitief?


Wist je dat hoogsensitiviteit naast valkuilen vele voordelen heeft?HSP, wat is dat eigenlijk?

De afkorting HSP staat voor hoogsensitief persoon. Als HSP ben je geboren met een sensitief zenuwstelsel, dat meer subtiele signalen uit de omgeving oppikt én die ook grondiger verwerkt in de hersenen. En dat zorgt ervoor dat je sneller overprikkeld raakt, maar bijvoorbeeld ook dat je je goed kan inleven in anderen.

Hoogsensitiviteit is geen stoornis of afwijking, maar gewoon iets dat je bent. De een is intelligenter, de ander is drukker en weer een ander is gevoeliger. Net als hoog-intelligente mensen, heb je ook hoogsensitieve mensen.

Bekijk het filmpje voor een simpele uitleg van hoogsensitiviteit.

Meer over hoogsensitiviteit:
Lezen: Wat is HSP?
Bekijken: En dit zijn de HSP kenmerken.
Begrijpen: Welk HSP type ben jij?
Herkennen: Valkuilen van een HSP.
Welke herken jij?: Dit zijn 7 kwaliteiten van een HSP.

Ongeveer één op de vijf is hoogsensitief

Dat is grofweg
3,5 miljoen mensen in Nederland
1,5 biljoen mensen op de hele wereld
En dat is best veel, toch?

HSP, waar ben je dan?

Hoogsensitieve personen weten zich vaak goed te verbergen. Want anders zijn is niet altijd makkelijk. We willen er liever bijhoren en passen ons makkelijk aan. Aan anderen. En vallen daarom misschien niet zo op. Tijd om tevoorschijn te komen.

Hoogsensitiviteit is geen stoornis, het is een karaktereigenschap. Het is wie je bent. Het is dus niet iets wat je kan wegstoppen of fixen. Er zitten zelfs veel kwaliteiten verborgen in jouw hooggevoeligheid. Het kan een mooie eigenschap zijn met veel voordelen. Vaak werkt het in de praktijk alleen anders. Je hebt misschien meer last van deze eigenschap en die kwaliteiten blijven onbenut. De maatschappij is ingericht op de meerderheid, waardoor je er als HSP niet automatisch in past. Het is dus belangrijk je eigen weg te vinden. Goed voor jezelf te zorgen.

Elaine Aron zei daarover in haar eerste boek:

“De HSP is als een plantje. Het soort zaad dat de grond ingaat – je aangeboren karakter – is maar een deel van het verhaal. De kwaliteit van aarde, water, zon en verzorging heeft ook een sterke invloed op de volgroeide plant die jij nu bent. Als de groeicondities erg slecht zijn, komen er nauwelijks bladeren, bloemen en zaden tevoorschijn. Je hoogsensitiviteit kan soms aanvoelen als een negatieve eigenschap, het is echter ook een bron van tal van positieve elementen. Als je je talenten en je intuïtie op de juiste manier verzorgt en aanwendt, zal ook jij floreren en opbloeien.”Iedereen is een genie. Maar als een vis wordt beoordeeld op zijn vaardigheid om in bomen te klimmen, zal hij zichzelf zijn hele leven als een mislukkeling beschouwen.

Albert EinsteinHSP AanbodHet beste wat je kunt bereiken is: worden wie je bent.

Fons JansenHSP Blogs


Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: