Bewustmaker
voor rust, ruimte en richting
Bewustmaker
voor rust, ruimte en richting

HSP, hoogsensitief, hooggevoelig

Leer begrijpen hoe hoogsensitiviteit bij jou werkt, hoe je beter met de uitdagingen omgaat. Ontdek welke kwaliteiten jij als HSP hebt en transformeer deze eigenschap tot jouw kracht.

"Altijd heb ik het idee gehad dat ik anders was. Nu begrijp ik mezelf beter en dat helpt."

HSP, wat is dat eigenlijk?

De afkorting HSP staat voor hoogsensitief persoon. Ongeveer één op de vijf mensen is hoogsensitief. Als HSP word je geboren met een sensitief zenuwstelsel, dat meer subtiele signalen uit de omgeving oppikt én die ook grondiger verwerkt in de hersenen. En daarvan kan je snel overprikkeld raken. Maar het heeft ook veel voordelen.

Lees meer over HSP, wat is hoogsensitiviteit? En wat zijn HSP kenmerken?

Ben jij hoogsensitief?


HSP zijn in deze wereld

Hooggevoeligheid kan grote invloed hebben op je werk, relaties en leven. In de moderne wereld waarin alles sneller, drukker en voller wordt heb je steeds meer prikkels te verwerken. Daarnaast leven we in een maatschappij waar de nadruk ligt op onze linkerhersenhelft - onze ratio. Gevoeligheid wordt minder gewaardeerd. Je kan zo het idee krijgen dat er iets mis met je is. Veel hoogsensitieve personen ervaren de eigenschap daarom eerst als een last. Het liefst willen ze veranderen, om erbij te horen en niet meer anders te zijn.

Veranderen van een eigenschap die aangeboren is, kan alleen niet. Met begrijpen en accepteren van de HSP in jou, kan je wél de eigenschap transformeren van een last tot een kracht.


HSP coaching

Wil jij beter leren omgaan met jouw HSP? Leren omgaan met de prikkels om je heen? Leren hoe je je grenzen herkent en aangeeft? Leren wat jouw HSP kwaliteiten zijn? Ik kan je helpen jouw hoogsensitiviteit als kracht te zien in een coachtraject.

Ik zeg "jouw HSP", want ook al is HSP een gezamelijke eigenschap van 20% van de bevolking, iedere HSP is uniek! Samen zoeken we naar wat voor jou het beste werkt.


Iedereen is een genie. Maar als een vis wordt beoordeeld op zijn vaardigheid om in bomen te klimmen, zal hij zichzelf zijn hele leven als een mislukkeling beschouwen.

Albert EinsteinHet beste wat je kunt bereiken is: worden wie je bent.

Fons Jansen

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: