Als HSP (hoogsensitief persoon) heb je een eigen gebruiksaanwijzing. Je bent een beetje anders dan anders. Hoogsensitief zijn heeft voordelen, maar zeker ook valkuilen. In deze blog deel ik drie valkuilen waar je als HSP in kan vallen, uit eigen ervaring. Herken je ze ook?
Zelf weet ik inmiddels al een tijd dat ik HSP (hoogsensitief persoon) ben. Ik had altijd het idee dat ik anders was. Toen ik me bewust werd van mijn hooggevoeligheid, wist ik opeens dat ik niet de enige was. Wat een openbaring! Maar waarom zag ik ze dan niet? Misschien omdat HSPs zich niet zo snel laten zien en vaak in dezelfde valkuilen stappen.
Omdat ik zelf vaak in onderstaande valkuilen ben gestapt, deel ik ze hier graag. Herken je ze?
20% van de bevolking is HSP, dus de meeste mensen om je heen zijn minder gevoelig. Als jij denkt (of bent opgegroeid met het idee dat) je net zo moet zijn als anderen, ga je continu over je eigen grenzen heen. En daarmee haal je jezelf onderuit.
Een voorbeeld: de wereld wordt steeds sneller, drukker, voller (oke, dat is iets waar niet alleen HSPs last van kunnen hebben). Je moet vaak snel een antwoord klaar hebben. Hoe vaak heb jij “ja” gezegd tegen iets waar je eigenlijk nog wat langer over na had willen denken?
Nog een voorbeeld: De meerderheid kan heel goed van vergadering naar vergadering, van feestje naar feestje, van mensenmassa naar mensenmassa. Als HSP trek je dat minder goed, je hebt momenten van rust nodig om indrukken te verwerken of om te herstellen van overprikkeling. Hoe vaak heb jij “ja” gezegd of ben je meegegaan terwijl je eigenlijk rust nodig had?
Je grenzen zijn er niet voor niets. Het is de moeite waard ernaar te leren luisteren…. Mindfulness is daarbij een goed begin.
Veel HSPs zijn ook perfectionisten. Een eigenschap die heel handig kan zijn, maar in een doorgeschoten versie behoorlijk in de weg kan zitten. De valkuil is dat je de lat je hoog legt, je stelt onrealistische doelen voor jezelf. Of je maakt nooit iets af, omdat het nog niet perfect is. Met gevolgen als frustratie, onvrede, conflicten met anderen, en het kan zelf leiden tot een burn-out.
Waarom HSP en perfectionisme vaak samengaat?
Een voorbeeld: Je bent anders dan anderen en dat maakt je onzeker. Je denkt dat je niet goed bent zoals je bent, maar je wilt wel graag gezien worden. Dat doe je dan door perfect werk af te leveren. Op die manier krijg je alsnog bevestiging. Maar is dat de bevestiging die je wil? Eigenlijk wil je liever gezien worden voor wie je bent, toch?
Nog een voorbeeld: Als HSP heb je de capaciteit om werkelijk alle scenario’s in je hoofd af te gaan, daarbij neem je ook nog eens de gevolgen van die scenario’s mee (en nog veel meer). Die diepgaande informatieverwerking kan makkelijk doorschieten in over-analyseren. Wil je de perfecte optie vinden, dan blijft je maar analyseren. En blijft actie uit… Zonde, want zonder dat over-analyseren, had je waarschijnlijk ook al een heel goede optie te pakken.
Die lat mag best een stukje lager! Én je mag gezien worden voor wie je bent.
Als je hoogsensitief bent, zijn je antennes op de buitenwereld gericht. Je scant de omgeving en je kan je makkelijk in anderen verplaatsen. De valkuil is dan om jezelf te vergeten. Je zorgt eerst voor de ander, dan pas kom jij aan de beurt. Daardoor zorg je niet goed voor jezelf en kun je anderen steeds minder goed helpen!
Geweldloze communicatie (GC) heeft mij geholpen te leren herkennen wanneer ik teveel op anderen richt en onbewust de verantwoordelijkheid neem voor de problemen van een ander. En GC helpt vooral ook om dat los te laten:
Als ik verantwoordelijkheid neem voor de problemen van een ander, heeft de ander daar helemaal niets aan! Ik ben niet verantwoordelijk voor de gevoelens en problemen van anderen. Ik kan alleen maar willen bijdragen om het voor de ander beter te maken. En dat doe ik juist door die ander zelf de verantwoordelijkheid te laten dragen en ze te helpen met de oplossing zelf te vinden. Daar help ik de ander het meest mee!
Dus: zet jezelf maar op de eerste plaats! Daarmee help je anderen zelfs beter. En jezelf op de eerste plaats zetten is misschien wel dé sleutel om niet meer in de valkuilen te stappen. En de voordelen van je hoogsensitiviteit meer te gaan zien!
Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen
Loesje
Schrijf je in voor de inspiratiemail.
3 à 4x per jaar. Uitschrijven kan altijd.
Bekijk ook eens het aanbod aan mindfulness trainingen en HSP trajecten.
Overprikkeld, als HSP weet je maar al te goed wat dat is. Maar hoe herstel je van die dagelijkse overprikkeling. Lees hier 4 manieren...
"Is hoogsensitief (HSP) zijn nou echt iets? Of is het alleen maar aanstellerij?" Iemand stelde me die vraag. Lees hier een antwoord dat je hersenen doet kraken...
Dat hoogsensitief zijn soms voor uitdagingen zorgt is bekend, maar wist je dat er ook kwaliteiten zitten in hoogsensitiviteit? Vaak blijven die HSP kwaliteiten verborgen....