Een mindfulness training vermindert stress, piekeren en helpt loslaten en genieten. De training is ook effectief bij burn-out en hoogsensitiviteit.
Volg de online mindfulness training
Liever mindfulness 1-op-1?
Wat leer je? | Thema's | Resultaten | Praktisch | Q&A
Als je je in één of meer punten herkent, dan is de mindfulness training misschien wel iets voor jou.
Doe mee met de online trainingDe 8-weekse mindfulness training wordt ook wel Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) genoemd en is een combinatie van oosterse wijsheid en westerse psychologie. De mindfulness training is praktisch, persoonlijk en wetenschappelijk bewezen.
De mindfulness training wordt ook wel "aandachttraining" genoemd. Want dat is wat we doen, de aandacht trainen. Dat is nog niet zo makkelijk en hard nodig. Onze aandacht is namelijk vaak overal, behalve hier-en-nu. We piekeren over wat geweest is of maken ons zorgen over de toekomst. Voor je het weet zit je zo vast in spiralen van (negatieve) gedachten, in gevoelens van onrust en spanning, en handel je keer op keer op de automatische piloot. En dat is niet altijd even constructief.
In de mindfulness training leer je uit die automatische piloot te stappen en je binnenwereld te observeren. Zo word je je bewust van je automatische patronen in denken, voelen en doen. Je ontdekt hoe je jezelf saboteert en wat je kunt doen om die destructieve patronen te doorbreken zodat je op een nieuwe, bewustere manier richting kunt geven aan je werk en leven.
Yesterday is history
Tomorrow is a mystery
Today is a gift
That's why it is called present.
De mindfulness training bestaat uit 8 sessies, elk met een eigen thema. Mindfulness leer je vooral door te oefenen en zelf te doen. Ook thuis oefenen is daarom een belangrijk onderdeel. Je ontdekt verschillende aandachtsoefeningen, zoals de bodyscan, bewegingsoefeningen en diverse zitmeditaties. Daarnaast leer je met inzichtsoefeningen hoe jij stress opbouwt, wat jouw 'ingesleten' patronen zijn en hoe je deze kunt doorbreken. Naast de wekelijkse sessies oefen je thuis ongeveer driekwartier per dag zodat je steeds bewuster wordt, patronen gaat herkennen en nieuwe manieren ontdekt. Zo werk je in 8 weken aan meer rust in je hoofd en balans je leven.
1.
De automatische piloot
2.
Omgaan met obstakels
3.
Grenzen verkennen
4.
Het landschap van stress
5.
Acceptatie of actie
6.
Jij bent... niet je gedachten
7.
Zorgen voor jezelf
8.
Einde en nieuw begin
Mindfulness is een systematische aanpak om nieuwe manieren van controle en wijsheid in ons leven te ontwikkelen, gebaseerd op ons innerlijk vermogen tot ontspanning, aandacht, bewustzijn en inzicht.
Jon Kabat Zinn
Dit kan mindfulness voor je betekenen:
"Mijn klachten zijn een stuk minder en ik ben me nu ook bewuster als ze terugkomen. En dat geeft me de kans om iets te doen om niet weer de neerwaartse spiraal in te gaan. Het is nu meer een opwaartse spiraal."
"Ik zorg veel beter voor mezelf dankzij deze training. Ik heb gemerkt hoe belangrijk tijd voor mezelf is, en dat ik daarmee ook een fijner mens ben voor anderen."
"Ik gun mezelf meer rust. Met kalmte doe je vaak meer dan met stress."
"Ik kan nu beter grenzen stellen."
"Ik slaap weer!"
Mindfulness brengt je meer werkgeluk, helpt voorkomen dat je uitvalt door stressklachten en je herstelt sneller van een burn-out. Begrijpelijk dus dat werkgevers graag investeren in een mindfulness training. Benut je opleidingsbudget of vraag je werkgever om je mindfulness training te betalen.
Let op! Zakelijk gelden andere tarieven.
Vergoeding vanuit je werkgever niet mogelijk? Veel zorgverzekeraars vergoeden (deels) een mindfulness training vanuit een aanvullend pakket. Als categorie 1 lid van de VMBN, voldoe ik aan alle eisen voor vergoeding.
Informeer bij je zorgverzekeraar of kijk op zorgwijzer.nl.
Bekijk de antwoorden op deze veelgestelde vragen door te klikken op de vraag.
Linda is de oprichter van Bewustmaker:
"Ik ben ooit met mindfulness begonnen in een moeilijke periode, en werd geraakt door de eenvoud van accepteren wat er is. Tegelijkertijd is dat het moeilijkste wat er is. Het geven van mindfulness trainingen zie ik als een cadeau aan de ander, maar ook aan mezelf. Het houdt me scherp in mijn eigen proces, ik ontwikkel er compassie mee naar anderen en ook naar mezelf, en het maakt me vooral blij en dankbaar als ik anderen kan begeleiden hun eigen weg te vinden met mindfulness."
Linda is opgeleid tot psycholoog, gecertificeerd mindfulness trainer (VMBN categorie 1) en gecertificeerd HSP begeleider.
"Je rust en vriendelijke open uitstraling is zo fijn, dat is al de helft van het proces voor mij."
"Ik voelde me volledig op mijn gemak en had het gevoel dat ik echt mezelf mocht zijn. Je oordeelde niet, je stond open voor ons en alles mocht er zijn. Je liet ieder echt zijn eigen weg in vinden."
"Zeer fijne stem"
"Mooie, rustige, stem"
"Rustige, heldere stem. Fijne geleide meditaties daardoor."
eindelijk rust in je hoofd zou hebben, en energie over zou hebben voor leuke dingen?