Dit zijn 7 kwaliteiten van een HSP


Hoogsensitief zijn heeft ook zijn voordelen.

Dat hoogsensitief zijn soms voor uitdagingen zorgt is bekend, maar wist je dat er ook kwaliteiten zitten in hoogsensitiviteit? Vaak blijven die HSP kwaliteiten verborgen. Zonde, want de voordelen meer benutten, geeft ook meer voldoening. Of het nu in het bedrijfsleven is, in het onderwijs, in de zorg, of thuis, deze zeven HSP kwaliteiten komen overal van pas.

Hoogsensitiviteit

Als je hoogsensitief bent, neem je meer details in je op en verwerk je alle informatie grondig. Als HSP hoor, zie of voel je vaak dingen die anderen ontgaan en denk je dieper na voordat je reageert. Dat kan voor uitdagingen zorgen voor jezelf. Maar in die soms lastige eigenschap zitten ook veel voordelen verborgen. Als je hoogsensitief bent, werkt je brein net even wat anders. En het is die werking van het hoogsensitieve brein, waar die kwaliteiten uit voortkomen. HSP kwaliteiten zonder zweverigheid dus.

Waarom kwaliteiten vaak verborgen blijven? Met één op de vijf ben je als HSP in de minderheid. Met een maatschappij gericht op de meerderheid worden die kwaliteiten niet altijd gewaardeerd. En toevallig ben je ook goed in het lezen van de sociale situatie (dat is nummer 4). Grote kans dus dat je als HSP eerder doet wat er van je verwacht wordt. En zo blijven jouw kwaliteiten dus verborgen.

Zonde! Want als je als HSP meer gebruik maakt van je kwaliteiten, geeft dat voldoening. En, die kwaliteiten zijn ook nog eens hard nodig in de wereld. Of het nu in het bedrijfsleven is, in het onderwijs, de zorg, of gewoon thuis. Deze zeven kwaliteiten van een HSP komen overal te pas.

Dit zijn de 7 HSP kwaliteiten

1. Inlevingsvermogen

Als hoogsensitief persoon (HSP) kan je je goed inleven in anderen. Je voelt de emoties van anderen en kan de situatie waar een ander in zit begrijpen alsof het over jezelf gaat. Je kan daardoor goed aanvoelen wat een klant, leerling of patiënt nodig heeft, en zo kan je reageren met een passend advies, de juiste uitleg of het luisterende oor; precies wat de ander nodig heeft.

Uitdaging: Goed kunnen inleven in anderen heeft als valkuil dat je als HSP emoties overneemt. Of dat je altijd zo hard aan het werk bent voor anderen, dat er geen tijd meer overblijft voor jezelf. De uitdaging is dus om ook tijd te nemen voor je eigen behoeftes. Ruimte te nemen voor jezelf. Te leren hoe je beter omgaat met emoties van anderen. Want als je als HSP in belans bent, dan pas komt deze kwaliteit helemaal (of nog meer) tot zijn recht.

2. Oog voor details

De kleine dingen die anderen ontgaan, vallen een HSP vaak wel op: een foutje in een tekst, een detail in de aankleding, een ontbrekend element. Zorgvuldigheid is wel aan een HSP besteed. Dat wordt alleen niet altijd in dank afgenomen door de mensen om je heen.

Uitdaging: Als je merkt dat je het als HSP alleen maar over kleine foutjes hebt, dingen die niet kloppen, of niet goed zijn, wordt je waarschijnlijk snel gezien als zwartkijker; diegene die altijd overal kritiek op heeft. Ook voor jezelf kan het best vermoeiend zijn (wat verklaard kan worden vanuit je brein). Misschien ook maar eens bewust de positieve details benoemen?

3. Weloverwogen

Als HSP denk je vaak diep na voordat je iets doet, of voordat je iets beslist. Je bekijkt de situatie van alle kanten en zet alle opties tegen elkaar af. Je neemt meer informatie mee in je beslissing en ziet daardoor misschien net dat ene risico waardoor je een verlies kan voorkomen. Of die ene kans die een schot in de roos is. Als HSP ben je misschien geen snelle beslisser, maar zijn je besluiten wel vaak weloverwogen.

Uitdaging: De mensen om je heen zijn vaak wel snelle beslissers en hakken dus graag snel de knoop door. Kans is dan dat jouw ideeën helemaal niet op tafel komen. Hier heb je dus als HSP een uitdaging om je niet te laten opjagen door anderen, je eigen tempo aan te houden, en bijvoorbeeld wat meer tijd te vragen. Of jezelf die tijd te gunnen.

4. Aandacht voor het team

Als HSP zijn je hersenen erg alert op sociale signalen. Je hebt oog voor het hele team. Of dat nu een werkteam, je gezin, een projectteam of een vriendengroep is. Je doorziet de sociale context en kan de belangen van iedere partij goed inschatten. In besluiten hou je zo goed mogelijk rekening met alle anderen. Dit zorgt er dus vaak voor dat besluiten breed gedragen worden.

Uitdaging: Je kan als HSP ook te betrokken raken bij het welzijn van het team. Je kan nooit iedereen tevreden houden, en dat kan nog weleens wringen. Dat je zoveel sociale signalen oppikt, wil nog niet zeggen dat je ook overal verantwoordelijk voor bent. En, vergeet ook jezelf niet in het plaatje mee te nemen.

5. Sterke intuïtie

Als HSP heb je vaak een sterke intuitie. Je neem zoveel details en informatie in je op, dat je een enorme schat aan informatie hebt. Dit komt niet allemaal bewust binnen, maar vormt wel de basis voor een sterke intuïtie. Je kan niet altijd verklaren waarom iets gewoon “goed voelt”, maar vaak blijkt die ingeving achteraf wel te kloppen. Het is alsof je uit dankzij die enorme bron van informatie “gewoon hebt geweten”.

Uitdaging: In de rationele wereld waarin we leven, wordt vaak om argumenten gevraagd en die heb je nu eenmaal niet (meteen). Kans dus dat je niet echt gebruik maakt van die intuïtieve vermogens. De uitdaging is dan om hierop te leren vertrouwen, en met vallen en opstaan je intuïtie (verder) te ontwikkelen.

6. Creativiteit

Als HSP ben je ook vaak creatief. Creatief zijn is overigens niet alleen goed kunnen tekenen, schilderen, of heel muzikaal zijn. Als HSP ben je ook creatief omdat je onverwachte verbanden kan leggen, omdat je brein alle informatie op verschillende manieren combineert. Waardoor je met vernieuwende ideeën komt, of creatieve oplossingen kan bedenken voor een problemen. Ook dat is creativiteit.

Uitdaging: Je hebt als HSP vaak wel wat tijd nodig om tot die vernieuwende, creatieve ideeën te komen. Tijd die je misschien moet vragen. Jezelf moet gunnen. En soms kunnen de ideeën maar blijven komen als je eenmaal op gang bent, en kan het een uitdaging zijn om zelf al die ideeën te kanaliseren.

7. Zelfreflectie

Als HSP beschik je over een flinke dosis zelfreflectie. Al die hersenprocessen gaan gewoon door als iets voltooid is. Waar een ander al weer doorgaat met het volgende, kijk jij nog even terug. Is het goed gegaan? Hoe is het besluit voor iedereen uitgevallen? Hoe kan het in het vervolg beter? Dat zijn vragen die automatisch opkomen als je HSP bent. En die vragen geven je dus de kans om zelf te blijven leren en ontwikkelen en je werk continu te verbeteren.

Uitdaging: Je ziet ook alles wat “niet goed” is gegaan, en dit kan je op jezelf gaan betrekken. Het reflecteren kan dan doorschieten van terugkijken naar piekeren, en van zelfreflectie naar zelfkritiek. De uitdaging is dus om vriendelijke voor jezelf te blijven. Net zo goed voor jezelf te zorgen als je voor een ander zou doen. En dat brengt ons weer terug bij de eerste HSP kwaliteit: inlevingsvermogen.


Wil je meer weten over wat al deze kwaliteiten te maken hebben met je brein? Dan is het boek "het hoogsensitieve brein" van Esther Bergsma een aanrader.

Dit zijn de 7 HSP kwaliteiten op een rij:

Nu de cirkel weer rond is, zetten we nog even alle HSP kwaliteiten die in deze blog voorbij kwamen (want er zijn er nog veel meer!) op een rij.


 1. Inlevingsvermogen
 2. Oog voor detail
 3. Weloverwogen
 4. Aandacht voor het hele team
 5. Sterke intuïtie
 6. Creativiteit
 7. Zelfreflectie

Welke kwaliteiten heb jij herkend?
En komen die kwaliteiten ook al helemaal tot hun recht?

Of herken je misschien meer in de uitdagingen en heb je nu nog vooral last van jouw gevoeligheid?

Weet dan dat alle kwaliteiten al in jezelf aanwezig zijn. Als een zaadje om tot bloei te komen. Ook al zijn ze misschien nog niet zichtbaar. Leren omgaan met de uitdagingen van jouw gevoeligheid, haalt ook die kwaliteiten verder naar voren. Twee vliegen in één klap dus.

"Het beste wat je kunt bereiken is:
worden wie je bent."

Fons Jansen

Ik hoop dat deze blog je bewuster heeft gemaakt. Van de voordelen van jouw gevoeligheid. En dat er vele voordelen zitten aan hoogsensitief zijn.

Wil je weten of je hoogsensitief bent? Meer inzicht krijgen in jezelf? Benieuwd welke voordelen en valkuilen nog meer te maken hebben met jouw gevoeligheid? Doe dan de gratis HSP 3-in-1 test.Delen? Ja graag!

Deze blog is geschreven door:

Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kracht is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid. Maar wel met een dosis diepgang, want daar houdt ze ook van.

Beginnen bij het begin? Start hier voor mindfulness en hoogsensitiviteit.
Bekijk ook eens mijn nieuwe programma's:

 1. HSP & Happy
 2. Gezonde Grenzen
 3. Versterk je Intuïtie
Meer inspiratie en tips:


Gratis Mindfulness Starterskit

Wil je starten met mindfulness, maar weet je niet waar te beginnen? Ben je al wel begonnen met mediteren, maar blijft het lastig vol te houden? Zoek je naar een makkelijke manier om dit wél te doen? Download hieronder de gratis starterskit. Deze toolkit is inclusief:

 • e-book vol met tips om te starten (of opnieuw te beginnen) met mindfulness
 • een geleide meditatie