Dat hoogsensitief zijn soms voor uitdagingen zorgt is bekend, maar wist je dat er ook kwaliteiten zitten in hoogsensitiviteit? Vaak blijven die HSP kwaliteiten verborgen. Zonde, want de voordelen meer benutten, geeft ook meer voldoening. Of het nu in het bedrijfsleven is, in het onderwijs, in de zorg, of thuis, deze zeven HSP kwaliteiten komen overal van pas.
Als je hoogsensitief bent, neem je meer details in je op en verwerk je alle informatie grondig. Als HSP hoor, zie of voel je vaak dingen die anderen ontgaan en denk je dieper na voordat je reageert. Dat kan voor uitdagingen zorgen voor jezelf. Maar in die soms lastige eigenschap zitten ook veel voordelen verborgen. Als je hoogsensitief bent, werkt je brein net even wat anders. En het is die werking van het hoogsensitieve brein, waar die kwaliteiten uit voortkomen. HSP kwaliteiten zonder zweverigheid dus.
Waarom kwaliteiten vaak verborgen blijven? Met één op de vijf ben je als HSP in de minderheid. Met een maatschappij gericht op de meerderheid worden die kwaliteiten niet altijd gewaardeerd. En toevallig ben je ook goed in het lezen van de sociale situatie (dat is nummer 4). Grote kans dus dat je als HSP eerder doet wat er van je verwacht wordt. En zo blijven jouw kwaliteiten dus verborgen.
Zonde! Want als je als HSP meer gebruik maakt van je kwaliteiten, geeft dat voldoening. En, die kwaliteiten zijn ook nog eens hard nodig in de wereld. Of het nu in het bedrijfsleven is, in het onderwijs, de zorg, of gewoon thuis. Deze zeven kwaliteiten van een HSP komen overal te pas.
Als hoogsensitief persoon (HSP) kan je je goed inleven in anderen. Je voelt de emoties van anderen en kan de situatie waar een ander in zit begrijpen alsof het over jezelf gaat. Je kan daardoor goed aanvoelen wat een klant, leerling of patiënt nodig heeft, en zo kan je reageren met een passend advies, de juiste uitleg of het luisterende oor; precies wat de ander nodig heeft.
Uitdaging: Als je je zo goed kan inleven in anderen, is de keerzijde dat je jezelf heel makkelijk vergeet. Je gaat makkelijk je eigen grenzen over. De uitdaging is dus om vooral ook goed naar je eigen behoeftes te luisteren als HSP. Dan komt deze kwaliteit pas helemaal (of nog meer) tot zijn recht.
Als HSP denk je vaak diep na voordat je iets doet, of voordat je iets beslist. Je bekijkt de situatie van alle kanten en zet alle opties tegen elkaar af. Je neemt meer informatie mee in je beslissing en ziet daardoor misschien net dat ene risico waardoor je een verlies kan voorkomen. Of die ene kans die een schot in de roos is. Als HSP ben je misschien geen snelle beslisser, maar zijn je besluiten wel vaak weloverwogen.
Uitdaging: De mensen om je heen zijn vaak wel snelle beslissers en hakken dus graag snel de knoop door. Kans is dan dat jouw ideeën helemaal niet op tafel komen. Hier heb je dus als HSP een uitdaging om je niet te laten opjagen door anderen, je eigen tempo aan te houden, en bijvoorbeeld wat meer tijd te vragen.
De kleine dingen die anderen ontgaan, zie je als hoogsensitief persoon vaak wel: een foutje in een tekst, een detail in de aankleding, een ontbrekend element. Zorgvuldigheid is wel aan een HSP besteed. Dat wordt alleen niet altijd in dank afgenomen door de mensen om je heen.
Uitdaging: Als je merkt dat je het als HSP alleen maar over kleine foutjes hebt, dingen die niet kloppen, of niet goed zijn, wordt je waarschijnlijk snel gezien als zwartkijker; diegene die altijd overal kritiek op heeft. Ook voor jezelf kan het best vermoeiend zijn (wat verklaard kan worden vanuit je hersenen). Misschien ook maar eens de positieve details benoemen?
Als HSP zijn je hersenen erg alert op sociale signalen. Je hebt oog voor het hele team. Of dat nu een werkteam, je gezin, een projectteam of een vriendengroep is. Je doorziet de sociale context en kan de belangen van iedere partij goed inschatten. In besluiten hou je zo goed mogelijk rekening met alle anderen. Dit zorgt er dus vaak voor dat besluiten breed gedragen worden.
Uitdaging: Je kan als HSP ook te betrokken raken bij het welzijn van het team. Je kan nooit iedereen tevreden houden, en dat kan nog weleens wringen. Dat je zoveel sociale signalen oppikt, wil nog niet zeggen dat je ook overal verantwoordelijk voor bent. En, vergeet ook jezelf niet in het plaatje mee te nemen.
Als HSP neem je zoveel details en informatie in je op, dat je een enorme bron van informatie hebt. Dit komt niet allemaal bewust binnen, maar vormt wel een sterke intuïtie. Je kan niet altijd verklaren waarom iets gewoon “goed voelt”, maar vaak blijkt die ingeving achteraf wel te kloppen. Het is alsof je uit dankzij die enorme bron van informatie “gewoon hebt geweten”.
Uitdaging: In de rationele wereld waarin we leven, wordt vaak om argumenten gevraagd en die heb je nu eenmaal niet (meteen). Kans dus dat je niet echt gebruik maakt van die intuïtieve vermogens. De uitdaging is dan om hierop te leren vertrouwen, en met vallen en opstaan je intuïtie (verder) te ontwikkelen.
Als HSP ben je ook vaak creatief. En creatief zijn is niet alleen goed kunnen tekenen, schilderen, of heel muzikaal zijn. Als HSP ben je ook creatief omdat je alles wat je in je opneemt op allerlei manieren met elkaar combineert, waardoor je onverwachte verbanden kan leggen, met vernieuwende ideeën komt, of creatieve oplossingen kan bedenken.
Uitdaging: Aan de ene kant heb je als HSP wel wat tijd nodig voor die vernieuwende, creatieve ideeën. Tijd die je misschien moet vragen. Aan de andere kant, kunnen de ideeën maar blijven komen als je eenmaal bezig bent, en kan het een uitdaging zijn om al die ideeën te kanaliseren.
Als HSP beschik je over een flinke dosis zelfreflectie. Al die hersenprocessen gaan gewoon door als iets voltooid is. Waar een ander al weer is begonnen met het volgende, kijk jij nog even terug. Is het goed gegaan? Hoe is het besluit voor iedereen uitgevallen? Hoe kan het in het vervolg beter? Dat zijn vragen die automatisch opkomen als je HSP bent. En die vragen geven je dus de kans om zelf te blijven leren en ontwikkelen en je werk continu te verbeteren.
Uitdaging: Je ziet ook alles wat “niet goed” is gegaan, en dit kan je op jezelf gaan betrekken. Het reflecteren kan dan doorschieten van terugkijken naar piekeren, en van zelfreflectie naar zelfkritiek. De uitdaging is dus om net zo goed voor jezelf te zorgen als je als HSP voor een ander kan doen. En dat brengt ons weer terug bij de eerste HSP kwaliteit: inlevingsvermogen.
Nu de cirkel weer rond is, zetten we nog even alle HSP kwaliteiten op een rij.
Welke kwaliteiten herken jij?
En komen die kwaliteiten al helemaal tot hun recht?
Of herken je meer in de uitdagingen en heb je nu nog vooral last van jouw hoogsensitiviteit? Dan is een HSP coachtraject misschien wel iets voor jou. En ook mindfulness is een effectieve methode om hiermee verder te komen. Terwijl je werkt aan de uitdagingen van hoogsensitiviteit, komen de kwaliteiten vanzelf steeds meer naar voren.
Schrijf je in voor de inspiratiemail.
3 à 4x per jaar. Uitschrijven kan altijd.
Bekijk ook eens het aanbod aan mindfulness trainingen en HSP trajecten.
"Is hoogsensitief (HSP) zijn nou echt iets? Of is het alleen maar aanstellerij?" Iemand stelde me die vraag. Lees hier een antwoord dat je hersenen doet kraken...
Ben jij hoogsensitief? Dan herken je je waarschijnlijk in deze drie lijstjes. Hoogsensitiviteit in drie lijstjes:
Overprikkeld, als HSP weet je maar al te goed wat dat is. Maar hoe herstel je van die dagelijkse overprikkeling. Lees hier 4 manieren...