HSP & Mindfulness: waarom dit een goede combinatie is


Haal meer uit je hoogsensitiviteit met mindfulness.

Ben je niet bekend met de termen HSP, hoogsensitief, hoogsensitiviteit? Lees dan eerst Wat is HSP (hoogsensitief persoon)?

Dat mindfulness werkt als je hoogsensitief bent, weet ik uit eigen ervaring. Maar waarom werkt mindfulness dan zo goed bij hoogsensitiviteit? Met mindfulness werk je aan HSP valkuilen. En als de valkuilen verdwijnen, komen ook de kwaliteiten van jouw hoogsensitiviteit naar voren.

HSP zijn in de westerse maatschappij

Veel HSP’s zijn geneigd om HSP in eerste instantie als stoornis te zien die gefixed moet worden. En dat is heel begrijpelijk. Want in een snelle en prestatiegerichte samenleving, waar druk zijn de norm is, waar je meteen moet weten wat je wilt, en waar rationaliteit hoog in het vaandel staat, wordt gevoeligheid niet meteen gewaardeerd. En is het niet bepaald handig om tijd nodig te hebben om beslissingen te maken, lang stil te staan bij details, in een kantoortuin continu afgeleid te zijn, en emotioneel in plaats van rationeel te reageren.

De maatschappij is ingericht op de meerderheid, waardoor je er als HSP niet automatisch inpast. En dat kan zorgen voor flinke worstelingen. Maar dat wil niet zeggen dat er iets mis me je is! HSP is geen stoornis, het is een eigenschap. En zoals elke eigenschap, heeft HSP zijn valkuilen én voordelen.

Met mindfulness werken aan je HSP valkuilen

Met mindfulness werk je aan je HSP valkuilen. En als valkuilen verdwijnen, komen kwaliteiten soms vanzelf naar voren. Dat mindfulness werkt als je hoogsensitief bent, is ook wetenschappelijk aangetoond.

1. Als HSP ben je veel gericht op anderen (en vergeet je makkelijk jezelf)

Als HSP heb je je radar vaak gericht naar buiten: je pikt veel signalen op en ziet snel wat een ander nodig heeft. Je bent zo op anderen gericht dat je jezelf helemaal vergeet. Wat wil jij eigenlijk? Wat heb jij nodig?

Met mindfulness richt je je voelsprieten juist naar binnen. Je leert stil te staan bij je eigen lichaamssensaties, gedachten en emoties. Je leert zo naar je eigen signalen te luisteren, om zo (ook) goed voor jezelf te zorgen. Je leert zo je eigen grenzen beter kennen. Misschien merk je dan dat je toch echt vaker wat tijd voor jezelf nodig hebt, om niet moe of uitgeput te raken. En, als je goed zorgt voor jezelf, kan je anderen ook veel beter helpen!

2. Als HSP heb je vaak meer tijd nodig om tot een beslissing te komen

Als HSP neem je veel factoren mee in een besluit, je ziet meer details en bent een ster in het uitwerken van scenario’s. Dat gaat allemaal automatisch, en dat kan zorgen voor goed doordachte besluiten. Maar daar heb je dan wel wat meer tijd voor nodig, tijd die je niet altijd hebt of neemt. En wikken en wegen is ook iets wat onze hersenen graag doen om een beslissing uit te stellen. Alle scenario’s duizelen in je hoofd, je gaat ze nog maar een keer langs. Want stel je voor dat je de verkeerde beslissing neemt.

Met mindfulness krijg je helderheid in je hoofd en leer je meer te vertrouwen op je gevoel en intuïtie in plaats van allemaal doemscenario’s uit te werken in je hoofd. Met mindfulness neem je een bewuste beslissing waar je achter staat én waar je vaak ongemerkt toch alle belangrijke factoren in hebt meegenomen. En dat scheelt een hoop gepieker én tijd!

3. Als HSP heb je vaak heftiger emoties dan anderen

Als HSP vang je meer signalen op én verwerk je die grondiger, dat zorgt ervoor dat alles je meer kan raken en dat je dus ook heftiger kan reageren. Veel HSP’s hebben vaker gehoord om “niet zo overgevoelig” te reageren. Of misschien ben jij wel iemand die juist zo snel mogelijk die heftige ervaring wegstopt. Dat dingen je raken dat is iets wat als HSP bij je hoort, maar hoe je reageert, daarin heb je een keuze.

Met mindfulness ga je onbewuste reacties herkennen en leer je een bewust antwoord geven op jouw rijke belevingswereld. In plaats van meteen boos te worden als iemand je een verwijt maakt, haal je even diep adem en zeg je rustig hoe het voor jou is. In plaats van machteloos in huilen uit te barsten in een stressvolle situatie, zie je nu dat je eigen hersenen volop rampscenario’s verzinnen en zie je opeens ook dat jij daar niet in mee hoeft te gaan. En, in plaats van je gevoelens snel weg te stoppen, geef je ze nu de ruimte.

Mindfulness brengt vooral ook rust

Werken aan valkuilen is één ding. Mindfulness gaat vooral ook over niet hard werken, maar ontspannen in wat er is. Mindfulness brengt daarom vooral ook rust. De rust die je als hoogsensitief persoon hard nodig hebt. Want je hebt simpelweg wat meer tijd nodig om alle prikkels en ervaringen te verwerken.

Mindfulness zorgt ervoor dat je hoogsensitieve brein tot rust komt, dat je lichaam en geest ontspannen, en dat je bewuste keuzes kan maken. Overprikkeling verdwijnt en er komt ruimte voor jouw HSP kwaliteiten, zoals je creativiteit, inlevingsvermogen, je vermogen om het grote plaatje te zien, “doordachte” beslissingen nemen en niet te vergeten: intens te genieten.



Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in voor de inspiratiemail.
3 Ă  4x per jaar. Uitschrijven kan altijd.




Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kwaliteit is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid, zodat iedereen er iets mee kan.

Bekijk ook eens het aanbod aan mindfulness trainingen en HSP trajecten.

Wil je dit delen?




Meer inspiratie en tips:


Gratis Mindfulness Starterskit

Wil je starten met mindfulness, maar weet je niet waar te beginnen? Ben je al wel begonnen met mediteren, maar blijft het lastig vol te houden? Zoek je naar een makkelijke manier om dit wél te doen? Download hieronder de gratis starterskit. Deze toolkit is inclusief:

  • e-book vol met tips om te starten met mindfulness
  • een geleide meditatie
  • 9x meer mindfulness in je dag