HSP, hoogsensitiviteit, hooggevoeligheid. Je hoort en leest er steeds meer over. Tegelijkertijd bestaan er ook nog steeds veel misverstanden over. HSP is helemaal niet zweverig, maar gebaseerd op wetenschappelijke onderzoek.
De afkorting HSP staat voor hoogsensitief persoon (ook wel hooggevoelig persoon genoemd). Als HSP word je geboren met een sensitief zenuwstelsel, dat sterker dan dat van anderen reageert op prikkels. Licht, geluid, maar ook emoties van anderen komen sterker binnen én worden op een andere manier verwerkt in de hersenen.
Ongeveer één op de vijf mensen is hoogsensitief. Het is een eigenschap die al eeuwen bestaat, in mensen en dieren, mannen en vrouwen en in alle landen. Dat is anno nu grofweg 3,5 miljoen mensen in Nederland, en 1,5 biljoen mensen op de hele wereld. Best veel, toch?
Hoogsensitiviteit is geen stoornis of afwijking, maar gewoon iets dat je bent. De een is intelligenter, de ander is drukker en weer een ander is gevoeliger. Net als hoog-intelligente mensen, heb je ook hoogsensitieve mensen. In het volgende filmpje wordt hooggevoeligheid simpel en duidelijk uitgelegd:
Hooggevoeligheid als eigenschap is niet nieuw. Het heeft altijd al bestaan. In mensen en dieren. In 1996 bedacht Elaine Aron de term HSP (highly sensitive person) door deze eigenschap. Het wetenschappelijk onderzoek kwam in die tijd op gang. In de wetenschap was het onder deze term dus nieuw in 1996. Sindsdien is hoogsensitiviteit al vele malen onderzocht. En elk onderzoek geeft nieuw licht op deze eeuwenoude eigenschap.
Uit wetenschappelijk onderzoek is bijvoorbeeld duidelijk geworden:Meer lezen: Dit zijn de HSP kenmerken
In dit filmpje zie je Elaine Aron aan het woord over hoogsensitiviteit:
Ben jij hoogsensitief? Doe de HSP 3-in-1-test.
Schrijf je in voor de inspiratiemail.
3 à 4x per jaar. Uitschrijven kan altijd.
Bekijk ook eens het aanbod aan mindfulness trainingen en HSP trajecten.
Je voelt je goed en hebt de energie om de hele wereld aan te kunnen. Dat is vitaliteit in een notendop...
We zien vaak wat ons leven beter zou maken. We maken doelen voor de toekomst en denken: "als ik dat doel heb bereikt, dan ben ik gelukkig". Maar is dat ook zo?
Rust is soms ver te zoeken in onze 24/7 maatschappij. Dit is waarom je rust weer serieus wil nemen...