Wat is HSP? (hoogsensitief persoon)


HSP, wat is dat eigenlijk?

HSP, hoogsensitiviteit, hooggevoeligheid. Je hoort en leest er steeds meer over. Tegelijkertijd bestaan er ook nog steeds veel misverstanden over. HSP is helemaal niet zweverig, maar gebaseerd op wetenschappelijke onderzoek.

HSP, wat is dat eigenlijk?

De afkorting HSP staat voor hoogsensitief persoon (ook wel hooggevoelig persoon genoemd). Als HSP word je geboren met een sensitief zenuwstelsel, dat sterker dan dat van anderen reageert op prikkels. Licht, geluid, maar ook emoties van anderen komen sterker binnen én worden op een andere manier verwerkt in de hersenen.

Ongeveer één op de vijf mensen is hoogsensitief. Het is een eigenschap die al eeuwen bestaat, in mensen en dieren, mannen en vrouwen en in alle landen. Dat is anno nu grofweg 3,5 miljoen mensen in Nederland, en 1,5 biljoen mensen op de hele wereld. Best veel, toch?

Hoogsensitiviteit is geen stoornis of afwijking, maar gewoon iets dat je bent. De een is intelligenter, de ander is drukker en weer een ander is gevoeliger. Net als hoog-intelligente mensen, heb je ook hoogsensitieve mensen. In het volgende filmpje wordt hooggevoeligheid simpel en duidelijk uitgelegd:

Hoogsensitiviteit, is dat nieuw?

Hooggevoeligheid als eigenschap is niet nieuw. Het heeft altijd al bestaan. In mensen en dieren. Mannen en vrouwen. In 1996 bedacht Elaine Aron de term HSP (highly sensitive person) voor deze eigenschap. Het wetenschappelijk onderzoek kwam in die tijd op gang. In de wetenschap was het onder deze term dus nieuw in 1996. Sindsdien is hoogsensitiviteit al vele malen onderzocht. En elk onderzoek geeft nieuw licht op deze eeuwenoude eigenschap.

Uit wetenschappelijk onderzoek is bijvoorbeeld duidelijk geworden:

Hoogsensitiviteit is dus een eigenschap waar je mee wordt geboren. Het is geen stoornis, maar iets dat je bent. Hoogsensitiviteit kun je zien als een soort paraplu over al je anderen eigenschappen. En belangrijke basis van wie je bent. Voor veel mensen vallen puzzelstukjes op hun plek als ze ontdekken dat ze hoogsenstief zijn, alsof ze heel veel van hun worstelingen aan die paraplu kunnen ophangen.

Ben jij hoogsensitief?Delen? Ja graag!

Deze blog is geschreven door:

Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kracht is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid. Maar wel met een dosis diepgang, want daar houdt ze ook van.

Beginnen bij het begin? Start hier voor mindfulness en hoogsensitiviteit.
Bekijk ook eens mijn nieuwe programma's:

  1. HSP & Happy
  2. Gezonde Grenzen
  3. Versterk je Intuïtie
Meer inspiratie en tips:


Gratis Mindfulness Starterskit

Wil je starten met mindfulness, maar weet je niet waar te beginnen? Ben je al wel begonnen met mediteren, maar blijft het lastig vol te houden? Zoek je naar een makkelijke manier om dit wél te doen? Download hieronder de gratis starterskit. Deze toolkit is inclusief:

  • e-book vol met tips om te starten (of opnieuw te beginnen) met mindfulness
  • een geleide meditatie