Wat is HSP? (hoogsensitief persoon)


HSP, wat is dat eigenlijk?

HSP, hoogsensitiviteit, hooggevoeligheid. Je hoort en leest er steeds meer over. Tegelijkertijd bestaan er ook nog steeds veel misverstanden over. HSP is helemaal niet zweverig, maar gebaseerd op wetenschappelijke onderzoek.

HSP, wat is dat eigenlijk?

De afkorting HSP staat voor hoogsensitief persoon (ook wel hooggevoelig persoon genoemd). Als HSP word je geboren met een sensitief zenuwstelsel, dat sterker dan dat van anderen reageert op prikkels. Licht, geluid, maar ook emoties van anderen komen sterker binnen én worden op een andere manier verwerkt in de hersenen.

Ongeveer één op de vijf mensen is hoogsensitief. Het is een eigenschap die al eeuwen bestaat, in mensen en dieren, mannen en vrouwen en in alle landen. Dat is anno nu grofweg 3,5 miljoen mensen in Nederland, en 1,5 biljoen mensen op de hele wereld. Best veel, toch?

Hoogsensitiviteit is geen stoornis of afwijking, maar gewoon iets dat je bent. De een is intelligenter, de ander is drukker en weer een ander is gevoeliger. Net als hoog-intelligente mensen, heb je ook hoogsensitieve mensen. In het volgende filmpje wordt hooggevoeligheid simpel en duidelijk uitgelegd:

HSP, is dat nieuw?

Hooggevoeligheid als eigenschap is niet nieuw. Het heeft altijd al bestaan. In mensen en dieren. In 1996 bedacht Elaine Aron de term HSP (highly sensitive person) door deze eigenschap. Het wetenschappelijk onderzoek kwam in die tijd op gang. In de wetenschap was het onder deze term dus nieuw in 1996. Sindsdien is hoogsensitiviteit al vele malen onderzocht. En elk onderzoek geeft nieuw licht op deze eeuwenoude eigenschap.

Uit wetenschappelijk onderzoek is bijvoorbeeld duidelijk geworden:

Meer lezen: Dit zijn de HSP kenmerken

In dit filmpje zie je Elaine Aron aan het woord over hoogsensitiviteit:

Ben jij hoogsensitief? Doe de HSP 3-in-1-test.

Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in voor de inspiratiemail.
3 à 4x per jaar. Uitschrijven kan altijd.
Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kwaliteit is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid, zodat iedereen er iets mee kan.

Bekijk ook eens het aanbod aan mindfulness trainingen en HSP trajecten.

Wil je dit delen?
Meer inspiratie en tips:


Gratis Mindfulness Starterskit

Het e-book met alles over het wat, waarom, en hoe van mindful leven. Vol met tips om te starten met mindfulness én om van mindfulness en meditatie een gezonde gewoonte te maken. Inclusief 9 oefeningen voor meer mindfulness in je dag.