Bewustmaker
voor rust, ruimte en richting
Bewustmaker
voor rust, ruimte en richting

Wat is HSP? (hoogsensitief persoon)


HSP, wat is dat eigenlijk?

HSP, hoogsensitiviteit, hooggevoeligheid. Je hoort en leest er steeds meer over. Tegelijkertijd bestaan er ook nog steeds veel misverstanden over. HSP is helemaal niet zweverig, maar gebaseerd op wetenschappelijke onderzoek.

HSP, wat is dat eigenlijk?

De afkorting HSP staat voor hoogsensitief persoon (ook wel hooggevoelig persoon genoemd). Als HSP word je geboren met een sensitief zenuwstelsel, dat sterker dan dat van anderen reageert op prikkels. Licht, geluid, maar ook emoties van anderen komen sterker binnen én worden op een andere manier verwerkt in de hersenen.

Ongeveer één op de vijf mensen is hoogsensitief. Het is een eigenschap die al eeuwen bestaat, in mensen en dieren, mannen en vrouwen en in alle landen. Dat is anno nu grofweg 3,5 miljoen mensen in Nederland, en 1,5 biljoen mensen op de hele wereld. Best veel, toch?

Hoogsensitiviteit is geen stoornis of afwijking, maar gewoon iets dat je bent. De een is intelligenter, de ander is drukker en weer een ander is gevoeliger. Net als hoog-intelligente mensen, heb je ook hoogsensitieve mensen. In het volgende filmpje wordt hooggevoeligheid simpel en duidelijk uitgelegd:

HSP in de wetenschap

In 1996 kwam Elaine Aron met de term HSP, en daarmee kwam ook het wetenschappelijk onderzoek op gang. Elk nieuw onderzoek geeft een stukje meer helderheid over deze eigenschap. Hoogsensitiviteit komt zo steeds beter in beeld.

Uit wetenschappelijk onderzoek is bijvoorbeeld duidelijk geworden:

Meer lezen: Dit zijn de HSP kenmerken

In dit filmpje zie je Elaine Aron aan het woord over hoogsensitivteit:

HSP zijn, is dat handig?

Hoogsensitiviteit is dus geen stoornis, het is een karaktereigenschap. Het is wie je bent. Het is dus niet iets wat je kan wegstoppen of fixen. Hoogsensitiviteit (HSP) kan een mooie eigenschap zijn met veel voordelen. Er zitten veel kwaliteiten verborgen in jouw hooggevoeligheid. Vaak werkt het in de praktijk alleen anders. Je hebt misschien meer last van deze eigenschap en die kwaliteiten blijven onbenut. De maatschappij is ingericht op de meerderheid, waardoor je er als HSP niet automatisch in past. Het is dus belangrijk je eigen weg te vinden.

Elaine Aron zei daarover in haar eerste boek:
“De HSP is als een plantje. Het soort zaad dat de grond ingaat – je aangeboren karakter – is maar een deel van het verhaal. De kwaliteit van aarde, water, zon en verzorging heeft ook een sterke invloed op de volgroeide plant die jij nu bent. Als de groeicondities erg slecht zijn, komen er nauwelijks bladeren, bloemen en zaden tevoorschijn. Je hoogsensitiviteit kan soms aanvoelen als een negatieve eigenschap, het is echter ook een bron van tal van positieve elementen. Als je je talenten en je intuïtie op de juiste manier verzorgt en aanwendt, zal ook jij floreren en opbloeien.”

Als jouw sensitiviteit begrijpt en accepteert, kan het je leven enorm verrijken en verdiepen. Op deze website kan je meerdere blogs vinden over hoogsensitiviteit. En ik help je graag verder met HSP coaching of een mindfulness training.

Je bent misschien anders, maar staat niet alleen!Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kwaliteit is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid, zodat iedereen er iets mee kan.

Bekijk ook eens het aanbod aan mindfulness trainingen en HSP trajecten.

Wil je dit delen?

Meer inspiratie en tips: