Bewustmaker
voor rust, ruimte en richting
Bewustmaker
voor rust, ruimte en richting

Wat is HSP? (hoogsensitief persoon)


HSP, wat is dat eigenlijk?

HSP, hoogsensitiviteit, hooggevoeligheid. Je hoort en leest er steeds meer over. Tegelijkertijd bestaan er ook nog steeds veel misverstanden over. HSP is helemaal niet zweverig, maar gebaseerd op wetenschappelijke onderzoek.

HSP, wat is dat eigenlijk?

De afkorting HSP staat voor hoogsensitief persoon (ook wel hooggevoelig persoon genoemd). Als HSP word je geboren met een sensitief zenuwstelsel, dat sterker dan dat van anderen reageert op prikkels. Licht, geluid, maar ook emoties van anderen komen sterker binnen én worden op een andere manier verwerkt in de hersenen.

Ongeveer één op de vijf mensen is hoogsensitief. Het is een eigenschap die al eeuwen bestaat, in mensen en dieren, mannen en vrouwen en in alle landen. Dat is anno nu grofweg 3,5 miljoen mensen in Nederland, en 1,5 biljoen mensen op de hele wereld. Best veel, toch?

Hoogsensitiviteit is geen stoornis of afwijking, maar gewoon iets dat je bent. De een is intelligenter, de ander is drukker en weer een ander is gevoeliger. Net als hoog-intelligente mensen, heb je ook hoogsensitieve mensen. In het volgende filmpje wordt hooggevoeligheid simpel en duidelijk uitgelegd:

HSP in de wetenschap

In 1996 kwam Elaine Aron met de term HSP, en daarmee kwam ook het wetenschappelijk onderzoek op gang. Elk nieuw onderzoek geeft een stukje meer helderheid over deze eigenschap. Hoogsensitiviteit komt zo steeds beter in beeld.

Uit wetenschappelijk onderzoek is bijvoorbeeld duidelijk geworden:

Meer lezen: Dit zijn de HSP kenmerken

In dit filmpje zie je Elaine Aron aan het woord over hoogsensitivteit:

HSP zijn, is dat handig?

Hoogsensitiviteit is dus geen stoornis, het is een karaktereigenschap. Het is wie je bent. Het is dus niet iets wat je kan wegstoppen of fixen. Hoogsensitiviteit (HSP) kan een mooie eigenschap zijn met veel voordelen. Er zitten veel kwaliteiten verborgen in jouw hooggevoeligheid. Vaak werkt het in de praktijk alleen anders. Je hebt misschien meer last van deze eigenschap en die kwaliteiten blijven onbenut. De maatschappij is ingericht op de meerderheid, waardoor je er als HSP niet automatisch in past. Het is dus belangrijk je eigen weg te vinden.

Als je dit deel van jezelf begrijpt en accepteert, kan het je leven enorm verrijken en verdiepen. Als je meer over hoogsensitiviteit leest vallen er vaak puzzelstukjes op hun plek. Er zijn veel boeken over hoogsensitiviteit, op deze website kan je meerdere blogs vinden over het onderwerp, en ik help je graag verder in een HSP coachtraject of HSP training.

Je bent misschien anders, maar staat niet alleen!Wil je dit delen?

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:Bekijk ook eens het mindfulness aanbod, en het HSP aanbod.Meer inspiratie en tips: