Waarom we meer rust nodig hebben


En meteen twee manieren voor meer rust in je agenda.

Het vinden van rust in onze 24/7 maatschappij wordt steeds lastiger. Alles lijkt snel te gaan en we staan continu “aan”. Continu reageren we op alles wat op ons afkomt op een dag. Wanneer heb jij het voor het laatst rustig aan gedaan? We vergeten en onderschatten vaak het belang van rust. Tijd om even stil te staan waarom rust zo belangrijk is.

We leven in een wereld waar alles snel lijkt te gaan. Om alles bij te houden vliegen we van hot naar her. We zijn “lekker druk” en de rust is ver te zoeken. Langzaam raken we er aan gewend dat er constant overal om ons heen een overvloed aan informatie is. We zijn gewend geraakt aan de drukte. Maar ondertussen hebben we steeds meer stress en vinden we het moeilijk om rust te vinden.

Van “lekker druk” naar stress

Als we continu “aan” staan en “lekker druk” zijn ligt stress op de loer. Een beetje stress is gezond en houdt je scherp. Maar als je lichaam continu in stressmodus verkeert, wordt het een ander verhaal. Bij stress produceert je lichaam stresshormonen - adrenaline en cortisol. Je lichaam wordt klaargemaakt om te vechten of vluchten. Onze voorouders hadden dit nodig omdat die zich regelmatig in een levensbedreigende situatie bevonden. Daar hebben we nu minder last van, maar stress werkt in ons lichaam nog precies hetzelfde!

Als je continu drukdrukdruk bent en in stressmodus zit, dan komt je lichaam niet tot rust. Er is simpelweg geen tijd om de balans te herstellen. Je komt dan makkelijk in een vicieuze cirkel terecht. De stresshormonen blijven in je lichaam. Je bent eigenlijk continu klaar om te vechten of vluchten, dus ben je ook wakker en alert. En dat betekent dat je moeilijk slaap kan vatten, terwijl je eigenlijk juist die rust hard nodig hebt... Door slaapgebrek ben je vermoeid, raak je eerder gestresst en dat betekent nóg meer stresshormomen en nóg minder slapen. Een vicieuze cirkel waar je moeilijk uitkomt.

It's very important that we re-learn
the art of resting and relaxing.
Not only does it help the onset of many illnesses
that develop trough chronic tension and worrying;
it allows us to clear our mind, focus, and
find creative solutions to problems.

Thich Nhat Hanh

Rust! Hoe? Zo!

Rust hebben we dus hard nodig om de balans te herstellen! Maar hoe vind je die rust in die 24/7 maatschappij? Bij het woord rust denk je waarschijnlijk als eerste aan passieve rust, zoals slapen, of ‘s avonds op de bank liggen. Er zijn ook vormen van rust waar je nog meer van herstelt, waar je beter door slaapt, en daarvoor moet je juist in actie komen!

1. Beweging!

Beweging is een actieve manier om tot rust te komen. Of het wandelen is, fietsen, hardlopen, of een andere sport. Je maakt je hoofd even leeg. En je lichaam herstelt. In stressmodus is je lichaam klaar om te vechten of vluchten. En ook al is vechten of vluchten niet nodig, bewegen is dan wel een goed idee om die lichamelijke reactie weer te herstellen. Hierover schreef ik al eens in een andere blog.

Beweging zorgt er ook nog eens voor dat je beter slaapt! Dat betekent dus nog meer rust!

2. Bewustzijn: mindfulness

Mindfulness en actie? Tja, bewustzijn is een werkwoord! We worden constant geprikkeld door alles om ons heen, er wordt gevochten om onze aandacht. Misschien niet gek dat mindfulness zo populair is. Mindfulness is namelijk een aandachttraining. En die aandacht kan je goed gebruiken als je wil omgaan met alle uitdagingen en prikkels in die 24/7 maatschappij.

Met mindfulness hou je je aandacht bewust in het nu. En in het “nu” is alles goed zoals het is. Daar vind je de rust die er altijd al is. Met je bewustzijn stijg je even uit boven de hectiek van de dag, en boven alle zorgen voor morgen en alle gepieker over gisteren. Met je aandacht in het nu, is er even complete rust en kalmte, zie je alles helderder en kan je weer beter luisteren naar jezelf.

En dan merk je misschien wel dat je nu hard rust nodig hebt!



Delen? Ja graag!

Deze blog is geschreven door:

Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kracht is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid. Maar wel met een dosis diepgang, want daar houdt ze ook van.

Bekijk ook eens het aanbod aan mindfulness trainingen en voor hoogsensitiviteit.





Meer inspiratie en tips:


Gratis Mindfulness Starterskit

Wil je starten met mindfulness, maar weet je niet waar te beginnen? Ben je al wel begonnen met mediteren, maar blijft het lastig vol te houden? Zoek je naar een makkelijke manier om dit wél te doen? Download hieronder de gratis starterskit. Deze toolkit is inclusief:

  • e-book vol met tips om te starten met mindfulness
  • een geleide meditatie