Welkom winter! 5 tips voor winterdips


Zo kom je de winter wel door.

Waar sommige mensen in de winter hoopvol naar buiten staren om het eerste sneeuwvlokje te spotten, zijn er ook velen voor wie december en januari de meest deprimerende maanden van het jaar zijn. Leuk al die feestdagen, maar die korte dagen, en de kou. Brrr. Letterlijk!

Zo'n 1 op de 3 mensen heeft last van een winterdip of winterdepressie. Je bent moe, zelfs met meer slaap voel je je niet uitgerust en je voelt je een beetje down. Al rond 300 voor Christus werd er in boeken gespeculeerd over de invloed van seizoenen en zonlicht op onze fysieke en mentale gezondheid. Inmiddels weten we dankzij onderzoek meer over de werking van onze hersenen en hormonen. Licht blijkt een belangrijke factor in de winterdip. Voor veel mensen is daarom lichttherapie een uitkomst. Naast lichttherapie zijn er meer manieren om die winterdip te tackelen, meer manieren om licht in je leven te brengen. Het helpt daarbij de winter te verwelkomen.

Ik hoor je denken “Wat?! Winter verwelkomen? Ik wil juist liever dat zo snel mogelijk de lente weer begint.” Ik hoor je, maar helaas is de winter overslaan gaan optie. Ontdek daarom met deze 5 tips hoe het verwelkomen van de winter je de donkere dagen door kan helpen.

"In the depth of winter, I finally learned that there was in me an invincible summer."

Albert Camus

1. Richt je op de lichtpuntjes

Als je je al een beetje down voelt, is het makkelijk om vooral de frustrerende dingen te zien. Het is alsof je een donker gekleurde bril op je neus hebt. Het is al donker, koud en nat, maar zo lijkt het nóg donkerder, kouder en natter. Bleh. Je komt zo makkelijk in een negatieve spiraal terecht.

De kunst is dan om die donkere bril af te zetten en je op dingen te richten waar je juist blij van wordt. Wat zijn jouw “lichtpuntjes” in de winter? Misschien is die rust en stilte juist wel fijn? Geniet je van warme chocolademelk met slagroom? Een warme kop soep? Misschien juist na een wandeling in de frisse buitenlucht? De vogeltjes bekijken buiten in de tuin? Samen binnen spelletjes doen? Een boek lezen languit liggend op de bank?

Tip:
Maak een lijst van minimaal 7 dingen die jij waardeert aan de winter. Deel de lijst met anderen op social media, hang het op je koelkast om jezelf eraan te herinneren. En, niet te vergeten: zorg ervoor dat je alle dingen op je lijstje ook regelmatig doet!

Wat mij betreft is de volgende tip ook iets voor op dat lijstje:

2. De kunst van hygge

In Scandinavië kennen ze nóg kortere dagen, en nóg meer kou. Misschien juist daarom kunnen we wat van ze leren. Uit Denemarken komt het concept hygge (klinkt als “hue-ge”). Afgeleid van het Deense woord voor "welzijn", betekent het iets als gezelligheid en knusheid, en gaat hygge over het creëren van een fijne warme sfeer en genieten van kleine dingen.

Dus, trek je veel te grote maar o zo warme trui uit de kast, haal een zacht dekentje tevoorschijn, zet kaarsjes aan en nestel je comfortabel op de bank. En geniet van de stilte in de winter. Misschien wil je die huislijke hobby weer eens oppakken, dat boek lezen dat al tijden ligt te wachten, of de open haard weer eens aanzetten. Wanneer heb jij voor het laatst met een kop thee rustig op de bank gezeten? Of: samen met een dierbare een betekenisvol gesprek gevoerd? Hygge gaat namelijk ook over samen de boel gezellig maken, samen genieten van kleine dingen, praten over grote dingen, gezellig met het hele gezin een spelletje doen, of samen muziek maken.

Hygge is echt een onderdeel van de Deense cultuur. Nu blijkt Denemarken toevallig ook één van de gelukkigste landen. Of is dat geen toeval?

Tip:
Ga ook hyggen! Neem deze week de tijd voor tenminste één hygge moment. En zet het in je agenda!

3. Een verfrissende winter wandeling

Als je het koud hebt, is het misschien niet het eerste waar je aan denkt. Of heb je er gewoonweg geen zin in. Maar kom toch die bank af, of achter je werkplek vandaan, en ga de deur uit. Wandelen, fietsen, of sporten. Hup naar buiten! Liefst tussen 11.00-15.00 uur. Zo krijg je namelijk de nodige daglicht mee. En vang je misschien zelfs wat zonnestralen. In de winter komen we door de kortere dagen en het binnen zitten namelijk vitamine D te kort. Dus elke zonnestraal is welkom.

En, nog een reden om naar buiten te gaan: de beweging. We zitten al meer stil dan goed voor ons is, in de winter is dat mogelijk nóg meer. Die kou, nattigheid en het donker nodigen natuurlijk ook niet echt uit om lekker naar buiten te gaan. Terwijl een beetje beweging echt wonderen doet voor lichaam en geest. Hierover schreef ik al eens eerder in deze blog over stress, en deze over vitaliteit en duurzaamheid. In die laatste blog staan meer tips om meer energie te krijgen die ook kunnen werken in de winter, inclusief een tip hoe je het door kou op te zoeken juist warmer kan krijgen.

Want koud is het wel buiten. Dikke jas aan dus. En misschien merk je dan, als je eenmaal buiten bent, dat de winter ook zo zijn charme heeft. De laaghangende zon, de kale bomen, een winterse wolkenlucht, en bijzondere winterse natuurverschijnselen, zoals ijshaar en bomenspuug. Die koude lucht is eigenlijk ook best verfrissend. Plus, als je weer thuis bent na een frisse wandeling, is het binnen altijd heerlijk warm!

Tip:
Zet vandaag nog de eerste stap buiten en maak die verfrissende winter wandeling een vast onderdeel van je dagprogramma. Misschien heb je daarbij ook iets aan de volgende tip:

4. Pas je werkritme aan

Als je een 9-5 baan hebt, dan ga je in de winter met het donker de deur uit, en om je in het donker terug. Je bent de hele tijd dat het buiten licht is aan het werk! Hét recept voor een winterdip dus!

Heb je er al eens aan gedacht om je werkritme in de winter wat aan te passen? Om je energie efficiënter te gebruiken én meer daglicht mee te krijgen. Bijvoorbeeld elke dag een langere pauze nemen, om een wandeling te maken buiten. Of doe een powernap tussen het werken door, om daarna weer fris verder te gaan. En je kan ook kijken hoe je je energie beter over de week kan verdelen. Misschien werkt het wel voor jou om een paar dagen wat langer door te werken, zodat je een extra vrije dag of middag hebt, om een langere wandeling te maken, of iets anders te doen waar je blij van wordt.

Als je veel vrijheid hebt in het indelen van je eigen tijd, bijvoorbeeld als ondernemer, heb je misschien nog meer opties. Misschien kan je dan in de winter gewoon wat minder uren maken, wat rustiger aan doen. Je dag later starten en een extra lange pauze nemen voor een dagelijkse dosis daglicht. Omdat je weet dat je in de lente en zomer toch wel weer meer energie hebt, en dan weer veel meer voor elkaar krijgt.

En dat laatste sluit weer aan op de volgende en laatste tip:

5. Maak gebruik van de wijsheid van de winter

Wij mensen lijken de enige levende wezens die zich weinig aantrekken van de seizoenen. Maar wat zie je in de natuur? Bomen hebben al hun bladeren laten vallen, de nachten zijn langer, sommige dieren houden zelfs een winterslaap. De natuur vertraagt, staat in ruststand, het is herstel-tijd om in de lente weer in volop actie te komen. Zo is de winter ook voor mensen een natuurlijke tijd van vertragen, naar binnen keren, en stilstaan. De westerse maatschappij geeft vaak juist het tegenovergestelde signaal: werk gaat in de winter vaak ongewijzigd door, en de feestdagen in december brengen vaak ”sociale verplichtingen” met zich mee.

Misschien weet je ergens wel dat je het eigenlijk rustig aan zou moeten doen, maar word je geleefd door alles wat er in je volle agenda staat. De sleutel ligt in luisteren naar die winterse wijsheid, minder doen en focussen op dingen die echt waardevol voor je zijn, tijd maken voor de dingen die jouw leven betekenis geven. En dan dus ook: iets anders uit je agenda schrappen.

Wat vind jij eigenlijk belangrijk in het leven? En is dat ook waar je aandacht en tijd heengaat? Als je naar je agenda kijkt van de komende tijd, ben je dan blij wat wat daarin staat? Of mis je misschien iets belangrijks? En heb je genoeg hersteltijd?

Lees ook het verhaal over keien, kiezelstenen en koffie.

Wat als je toch blijft worstelen met de winter

Zelfs al doe je alles wat kan helpen, dan kan je je nog steeds down voelen. Naast alles wat je kan doen, is er ook de kunst van “zijn” met wat er is. Dat leer je met mindfulness. En mindfulness blijkt ook een methode die helpt bij een winterdip. Misschien geen toeval dat mindfulness gaat over vertragen. Mindfulness brengt je daarnaast dichter bij de wijsheid in jezelf, zodat je op elk moment vanuit helderheid wijze keuzes kan maken, ook in de winter. Zoals nu: naar buiten gaan voor die dagelijkse dosis daglicht! Of, als het alweer donker is: die verfrissende avondwandeling.



Delen? Ja graag!

Deze blog is geschreven door:

Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kracht is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid. Maar wel met een dosis diepgang, want daar houdt ze ook van.

Beginnen bij het begin? Start hier voor mindfulness en hoogsensitiviteit.





Meer inspiratie en tips:


Gratis Mindfulness Starterskit

Wil je starten met mindfulness, maar weet je niet waar te beginnen? Ben je al wel begonnen met mediteren, maar blijft het lastig vol te houden? Zoek je naar een makkelijke manier om dit wél te doen? Download hieronder de gratis starterskit. Deze toolkit is inclusief:

  • e-book vol met tips om te starten (of opnieuw te beginnen) met mindfulness
  • een geleide meditatie