Stress? Dit kan je nu doen


3 manieren om snel weer in balans te komen.

We maken allemaal wel eens mee dat alles ons even teveel wordt. Stress komt weer om de hoek kijken. Werken aan de oorzaak is natuurlijk een goed idee, maar je hebt nu ook iets nodig! Met deze drie manieren kom je snel weer in balans.

Op de momenten dat bij mij de stress toeslaat, ben ik soms zelf niet zo helder dat ik eraan denk, maar nu ik ze voor jou op een rijtje zet, klinken ze hartstikke voor de hand liggend! Als het je allemaal even teveel wordt, loopt je hoofd waarschijnlijk over. Teveel gedachten, je bent het overzicht even kwijt. De aandacht moet dan even van die gedachten af, om daarna weer een stukje helderder te zijn. Probeer deze drie manieren eens:

1. Haal adem

Je ademhaling is tijdens stress een stukje sneller en oppervlakkiger dan normaal. Daar sta je waarschijnlijk niet bij stil, omdat er al zoveel gedachten door je hoofd gaan. Maar doe je dat wel en haal je even diep adem, grote kans dat je al een beetje kalmeert.

Hoe komt dat eigenlijk? Je hebt vast weleens gemerkt dat je ademhaling sneller is als je in paniek of boos bent. En dat je dieper en langzamer ademt in rusttoestand. Dat wijst al op een verband tussen hoe je je voelt en je ademhaling. Wist je dat dat in je hersenen is te zien? Amerikaanse onderzoekers vonden een klompje zenuwcellen dat een verbinding legt tussen het ademcentrum en het stresscentrum in je hersenen. En dat werkt twee kanten op! Met je ademhaling kan je dus ook je stress level beĂŻnvloeden.

Even dieper ademhalen dus, en je hersenen helpen je om weer wat kalmer te worden. Nog een bijkomend voordeel: als je met je volledige aandacht naar je ademhaling gaat, ben je ook even niet met al die gedachten in je hoofd bezig. Ademhalen kan letterlijk en figuurlijk een beetje lucht geven aan de situatie. Adem in.......... adem uit............

2. Beweeg

Bewegen is ook een goed idee! Als ik in de stress zit, ga ik het liefst buiten een rondje lopen. Maar ook ook even opstaan en naar een andere plek lopen wil al helpen om de situatie meer van een afstand te bekijken. En ‘s avonds een rondje hardlopen werkt goed om mijn hoofd weer leeg te krijgen. Wat voor beweging werkt voor jou?

En waarom werkt bewegen eigenlijk tegen stress? Stress zit niet alleen maar in je hoofd, maar ook in je lichaam gebeurt veel. In je hersenen worden stress systemen geactiveerd. Je hersenen maken daarbij geen onderscheid tussen een fysieke bedreiging of een psychische. Je lichaam wordt in staat van paraatheid gebracht door het sympathische zenuwstelsel. De hormonen adrenaline en noradrenaline komen vrij en je lichaam is klaar om te “vechten” of “vluchten”. En is dus klaar voor de fysieke bedreiging. Je hebt een hogere hartslag, je spieren zijn gespannen. En ook al is vechten of vluchten niet nodig, bewegen is dan wel een goed idee om die lichamelijke reactie weer te herstellen. Een beetje dagelijkse stress kan ons lichaam wel aan, maar chronische stress tast je hersenen aan. Je geheugen werkt minder goed en je concentratievermogen is ook niet meer wat het is. Bewegen helpt om je hersenen herstellen.

Naast alles wat beweging doet om je lichamelijke reactie op stress te herstellen, kan dat stukje lopen ook gewoon even afleiding zijn van die dagelijkse zorgen. En bewegen zorgt er ook nog eens voor dat je beter slaapt, waardoor je de volgende dag weer wat weerbaarder bent tegen alles wat er op je af komt.

3. Luister naar muziek

Onlangs dacht ik er weer aan om weer eens mijn favoriete muziek op te zetten en wat hielp dat me uit een dip! Ik liet de muziek en teksten op me inwerken en zong uit volle borst mee. Probeer dat ook eens als je in die stress situatie zit.

Hoe zit dat eigenlijk? Volgens dit onderzoek zorgt het luisteren naar je favoriete muziek er inderdaad voor dat stress vermindert. Misschien is je neiging om een uptempo nummer op te zetten als je in de stress zit, maar het blijkt dat trage muziek met 60 tot 80 beats per minuut (bpm) beter werkt. Door het langzame ritme en lage tonen vertraagt het ritme van je eigen hartslag en je ademhaling wordt rustiger. Wist je dat er ook een nummer is gemaakt speciaal tegen stress? Onderzoekers van het Engelse Mindlab lieten het “meest ontspannende nummer aller tijden maken”: ‘Weightless’ van Marconi Union. Dit nummer begint op 60bpm en vertraagt daarna langzaam. Wil je weten of jouw favoriete muziek een stress verlagende bpm heeft? Kijk dan hier: https://songbpm.com/

Dansen op je favoriete muziek en je hebt twee vliegen in één klap, en grote kans dat ook je adem dieper is daarna.



Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in voor de inspiratiemail.
3 Ă  4x per jaar. Uitschrijven kan altijd.




Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kwaliteit is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid, zodat iedereen er iets mee kan.

Bekijk ook eens het aanbod aan mindfulness trainingen en HSP trajecten.

Wil je dit delen?




Meer inspiratie en tips:


Gratis Mindfulness Starterskit

Wil je starten met mindfulness, maar weet je niet waar te beginnen? Ben je al wel begonnen met mediteren, maar blijft het lastig vol te houden? Zoek je naar een makkelijke manier om dit wél te doen? Download hieronder de gratis starterskit. Deze toolkit is inclusief:

  • e-book vol met tips om te starten met mindfulness
  • een geleide meditatie
  • 9x meer mindfulness in je dag