Verhaal van de keien, kiezelstenen en koffie


Een les in levenskunst

Een hoogleraar filosofie begint zijn college voor een groep studenten. Zonder iets te zeggen pakt hij uit zijn rugzak een grote, lege glazen pot en zet deze op zijn lessenaar. Vervolgens haalt hij ook een zak met keien tevoorschijn en vult daarmee de pot tot aan de rand. Dan vraagt hij de studenten of zij vinden dat de pot nu helemaal gevuld is. Ze zeiden: “Ja.”

De hoogleraar haalt vervolgens een zak met kiezels uit zijn rugzak en laat deze langzaam in de pot lopen. Ze rollen tussen de open ruimte die tussen de keien zit. Hij schudt nog even met de pot en doet er nog wat kiezels bij zodat die tot de rand is gevuld. Opnieuw vraagt hij aan de studenten of de pot nu helemaal gevuld is. Weer beamen de studenten dat de pot nu helemaal vol is.

Dan pakt de hoogleraar een zak met zand. Hij giet de zak rustig leeg in de pot met keien en kiezels. Het zand kruipt in alle kleine gaatjes en vult de glazen pot helemaal op. Weer vraagt de hoogleraar aan de studenten of ze vinden dat de pot helemaal vol is. Ze knikken een beetje lacherig van wel.

Van onder de lessenaar haalt de hoogleraar dan als laatste 2 koppen koffie tevoorschijn. Hij zet ze op de lessenaar en giet vervolgens de kopjes voorzichtig een voor een leeg in de pot met keien, kiezels en zand. De koffie loopt weg in de ruimte tussen het zand. De studenten beginnen te lachen.

Toen het weer rustig was vroeg de Professor: “Welke grote waarheid laat dit experiment ons zien?” De moedigste uit de zaal antwoordde: “Het laat zien dat onze agenda nooit zo gevuld is als we denken en dat er, als we echt willen, nog altijd wel wat tijd is voor meer afspraken en meer activiteiten.” “Nee,” zei de professor, “daar gaat het niet om.

De grote waarheid die in dit experiment schuilt, is de volgende: als je niet eerst de grote stenen in de pot doet, krijg je ze er achteraf nooit meer in. Zie deze pot als een metafoor is voor jouw leven. De keien zijn de belangrijkste dingen in je leven: je familie, je kinderen, je gezondheid en je favoriete bezigheden waar je erg aan hecht. Het zijn de zaken die ervoor zorgen dat ook als er verder niets meer in je leven zou zijn, het leven toch gevuld zou zijn.

De kiezels zijn de andere zaken die betekenis voor je hebben, zoals je werk, je huis, je auto of racefiets. Het zijn de zaken die betekenis hebben, maar toch van minder waarde zijn dan de eerder genoemde. Het zand tenslotte staat voor alle kleine dingen die in het dagelijks leven op je afkomen.

Als je de pot eerst met zand vult, is er geen plek meer voor de kiezels of de keien. Dat geldt ook zo voor je eigen leven. Als je al je tijd en energie laat weglopen met de kleine dingen die op je pad komen, dan is er dus geen ruimte meer voor de zaken die werkelijk betekenis voor je hebben.

Toen hij uitgesproken was, bleef het een poosje stil. Dan steekt een van de studenten een hand op en vraagt hoe de koffie in dat verhaal past. De professor glimlachte en zei: “ Ik ben blij dat je dit vraagt. Het laat zien dat –hoe vol je leven ook lijkt te zitten – er altijd een gaatje te vinden is voor een kop koffie met je partner, goede vrienden of collega’s!”

Wat zijn jouw keien in het leven? En hoe staat het met je verdeling van tijd en energie tussen je keien, kiezels en zand?Delen? Ja graag!

Deze blog is geschreven door:

Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kracht is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid. Maar wel met een dosis diepgang, want daar houdt ze ook van.

Bekijk ook eens het aanbod aan mindfulness trainingen en voor hoogsensitiviteit.


Gratis Mindfulness Starterskit

Wil je starten met mindfulness, maar weet je niet waar te beginnen? Ben je al wel begonnen met mediteren, maar blijft het lastig vol te houden? Zoek je naar een makkelijke manier om dit wél te doen? Download hieronder de gratis starterskit. Deze toolkit is inclusief:

  • e-book vol met tips om te starten (of opnieuw te beginnen) met mindfulness
  • een geleide meditatie