Wat doet jouw default mode network?


Ontdek het default mode network van je brein.

Heb je het idee dat je hoofd nooit stilstaat? Zelfs niet als je even rustig op de bank gaat zitten. Lukt het je niet om voor langere tijd op één taak te concentreren? Aan het einde van de dag helemaal uitgeput? In deze blog lees je wat het default mode network (DMN) van je brein hiermee heeft te maken.

Het default mode network, de dwaalmodus van je brein.

Het default mode network (DMN) is een grote neurowetenschappelijke ontdekking van de afgelopen 20 jaar. Het is een netwerk van verschillende hersengebieden dat juist actief wordt in rust, of beter gezegd: als we niet met volle focus met iets bezig zijn. Ons brein schakelt dan automatisch over op deze dwaalmodus.

Je weet wel, wanneer je tijdens het lezen opeens merkt dat je al bladzijden niets meer hebt opgenomen, maar over iets anders aan het dagdromen bent. Of je kijkt even uit het raam en voor je het weet ben je compleet vergeten waar je mee bezig was, en in gedachten bij een gesprek dat eerder die dag plaatsvond.

I was trying to daydream, but my mind kept wandering.

Steven Wright

Het default mode network (DMN) is de natuurlijke staat van ons brein. In de dwaalmodus worden ervaringen verwerkt, informatie wordt opgeslagen, en verbanden worden gelegd. Nieuwe ervaringen worden gekoppeld aan herinneringen, en geïntegreerd met ons gevoel van eigenwaarde of zelfbewustzijn. Het DMN is de plek waar gebeurtenissen worden vertaald in verhalen over onszelf en verwachtingen van de wereld.

Heel normaal dus dat je gedachten afdwalen. Het is niet alleen natuurlijk, maar ook noodzakelijk om je brein hiervoor tussendoor rust te gunnen.

Het default mode network (DMN) is altijd aanwezig op de achtergrond, zelfs als we onder narcose zijn, of als we slapen. Dit verklaart:

Alles is namelijk afhankelijk van hoe jouw default mode network (DMN) te werk gaat!

Het DMN onder stress: druk en donker.

Als je onder stress staat, of met te weinig slaap, ontspanning of beweging, dan is de kans groter dat het default mode network (DMN) ook actief wordt terwijl je bezig bent met een taak. Focussen lukt dan minder goed. En het DMN is dan niet alleen druk, maar ook donker. Dit heeft te maken met de negativiteitsbias. En zorgt vaak voor een overvol hoofd, hersenmist of een naar gevoel.

Onder stress is de kans groot dat je brein één van de volgende dingen doet: zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt, herinneringen terughalen van sociale details die je was vergeten, herkauwen van gebeurtenissen, worst case scenario’s uitdenken voor toekomstige interacties, evalueren van wat je hebt gedaan of gezegd, jezelf of anderen bekritiseren, of piekeren over alles wat mis kan gaan.

En dit gebeurt niet alleen bij acute stress, maar ook bij angst, depressie en opgeslagen trauma. De default modus kan dan zelfs kritisch, keihard en kwaadaardig zijn.

Het DMN in rust: ruimte voor blijheid en creativiteit.

De dwaalmodus is gelukkig niet alleen maar donker. Zonder stress of trauma is je default mode network (DMN) een stuk neutraler of zelfs prettiger. Dan kan het zijn dat je op een rustig moment juist even lekker wegdroomt, fijne herinneringen terughaalt, en creativiteit de ruimte krijgt. Terwijl je default mode network (DMN) bezig is met alle infomatie verwerken en linken aan wat je allemaal al opgeslagen hebt liggen, kan er ook spontaan een briljant idee opkomen.

Denk maar aan de momenten dat je in bed ligt, onder de douche staat, of je een beetje verveelt. Juist dan krijg je vaak de meest geniale ingevingen en ideeën.

En?

In welke werking van het default network mode (DMN) herken jij meer? In de drukke en donkere modus die je ook makkelijk afleidt als je probeert te focussen? Of in een default modus met meer ruimte voor blijheid en creativiteit? En misschien herken je ze allebei, maar in verschillende omstandigheden?

Wat als je hoogsensitief bent?
Het HSP brein is altijd al drukker bezig alle prikkels diepgaand te verwerken. Recent onderzoek laat zien dat het HSP brein ook in rust veel actiever is. Als HSP heb je dus:

  1. zeker een drukkere default modus
  2. waarschijnlijk ook een donkere dwaalmodus omdat je gevoeliger bent voor stress
  3. én met voldoende rust meer voordeel van de default modus, zoals dagdromen en creativiteit

Meditatie = het DMN tot rust brengen

Herken jij je in een drukke en/of donkere dwaalmodus? Dan is er goed nieuws. Je kan namelijk zelf je drukke default mode network (DMN) tot rust brengen. Zodat je steeds meer ruimte en helderheid in je hoofd krijgt. De meeste effectieve manier hiervoor is zonder twijfel meditatie. Mediteren maakt het default mode network rustiger.

In een mindfulness training leer je naast mediteren ook beter omgaan met dagelijkse stress, waardoor je default modus nóg rustiger en minder donker wordt. En je steeds meer de voordelen van het default network ontdekt.



Delen? Ja graag!

Deze blog is geschreven door:

Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kracht is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid. Maar wel met een dosis diepgang, want daar houdt ze ook van.

Bekijk ook eens het aanbod aan mindfulness trainingen en voor hoogsensitiviteit.





Meer inspiratie en tips:


Gratis Mindfulness Starterskit

Wil je starten met mindfulness, maar weet je niet waar te beginnen? Ben je al wel begonnen met mediteren, maar blijft het lastig vol te houden? Zoek je naar een makkelijke manier om dit wél te doen? Download hieronder de gratis starterskit. Deze toolkit is inclusief:

  • e-book vol met tips om te starten met mindfulness
  • een geleide meditatie