Mindfulness is niet: zweverig


Mindfulness misverstand #1.

#1. Mindfulness is zweverig!

“Mindfulness? Dat is toch iets voor hippies, boeddhisten, en andere vage types..…?” "Niets voor mij. Daar ben ik veel te nuchter voor."

Ook gelachen? Dit is mindfulness dus niet. Niet zweverig. Maar wat dan wel?

Mindfulness en meditatie

Meditatie is een onderdeel van mindfulness. En meditatie heeft voor veel mensen nog een zweverige bijklank. Dat was ook voor mij zo toen ik lang geleden met mindfulness begon. Inmiddels weet ik dat mindfulness en meditatie helemaal niet zweverig is. Of hoeft te zijn.

Een zweverig gevoel heeft vaak te maken met je terugtrekken uit de werkelijkheid. Er zijn meditatietechnieken waarbij je dat ook doet. Begrijpelijk ook dat we af en toe aan de werkelijkheid willen ontsnappen. Maar, in mindfulness gaan we met meditaties juist de werkelijkheid aan.

Mindfulness meditaties zijn eigenlijk juist heel down-to-earth. We branden geen wierook, er hoeft geen boeddha aan te pas te komen, er wordt geen ohm gezongen, je hoeft geen broek met laag kruis aan, al mag dat overigens allemaal wel :-) Je raakt niet in trance en zweeft niet weg. Mindfulness houd je juist met beide benen op de grond. Hier en nu. Heel praktisch en nuchter.

Voel nu maar eens je voeten op de grond staan. En voel het effect van deze mini mindfulness oefening.

Mindfulness en meditatie "bewezen effectief"

Over effect gesproken. De effecten en voordelen van mindfulness zijn inmiddels vaker aangetoond met wetenschappelijk onderzoek. En nog steeds wordt er volop onderzoek gedaan. Wetenschap, weinig zweverigs aan toch? Voor mij was het destijds ook de reden om het voordeel van de twijfel te geven. Gewoon te beginnen en kijken wat het zou doen. Neurowetenschappelijk onderzoek heeft nu zelfs aangetoond dat meditatie je hersenen kan veranderen. Mindfulness meditatie is dus eigenlijk gewoon een training van je hersenen.

In het onderstaande filmpje zie je in vogelvlucht de effecten van een 8-weekse mindfulness training:

Voeten op de vloer. Wetenschappelijk bewijs. Training van je hersenen. Hoezo zweverig?

Deze blog is onderdeel van een reeks mindfulness misverstanden. In deze reeks aandacht voor misverstanden over mindfulness en meditatie. Dit was de eerste in de reeks.Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in voor de inspiratiemail.
3 à 4x per jaar. Uitschrijven kan altijd.
Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kwaliteit is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid, zodat iedereen er iets mee kan.

Bekijk ook eens het aanbod aan mindfulness trainingen en HSP trajecten.

Wil je dit delen?

Gratis Mindfulness Starterskit

Het e-book met alles over het wat, waarom, en hoe van mindful leven. Vol met tips om te starten met mindfulness én om van mindfulness en meditatie een gezonde gewoonte te maken. Inclusief 9 oefeningen voor meer mindfulness in je dag.