Mindfulness is niet: een wondermiddel


Mindfulness misverstand #2.

#2. Mindfulness is een wondermiddel!Mindfulness misverstanden

Als je mindfulness associeert met dit soort plaatjes is het geen wonder dat je misschien denkt dat mindfulness niks voor jou is. Maar deze plaatjes hebben helaas weinig met mindfulness of met de realiteit te maken.

Mooie én moeilijke momenten

Want de werkelijkheid is dat het leven niet alleen mooie momenten maar ook moeilijke momenten kent. Zo is het leven nu eenmaal. Mindfulness leert je ook stilstaan bij mooie momenten, maar de meerwaarde zit voor velen vooral in het leren omgaan met moeilijke ervaringen, zoals stress, pijn, tegenslag, en frustratie. Mindfulness is daarom meer iets voor moedige mensen. Mensen die ongemak, pijn en lastige emoties durven ervaren zoals het is. En juist door stil te staan bij die moeilijke momenten, vergroot je met mindfulness je rust, helderheid, focus en het gevoel van voldoening. En zo komt er meer ruimte om volop te leven en werken. En dus ook: om te genieten.

Mindfulness geen quickfix maar vaardigheid

Misschien begrijp je bij deze uitleg ook al dat mindfulness geen quickfix is. Het is niet alsof je een wonderpil neemt, en dan opeens weet hoe je met al die moeilijke ervaringen omgaat. Maar het is iets wat je leert door het te doen. Het is een vaardigheid die je leert door te oefenen. Te vallen en weer op te staan. Net als toen je ooit leerde fietsen. Wat misschien ook heel frustrerend was. In het begin. Maar je zette door. En inmiddels fiets je weg zonder erbij na te denken. Zo werkt dat als je een vaardigheid aanleert: “gewoon” veel oefenen. Tot het vanzelf gaat.

Mindfulness is dus geen wondermiddel. Wel een vaardigheid die je leert door te oefenen. Te vallen en weer op te staan.

Is dat niet zo bij alles wat de moeite waard is?

Deze blog is onderdeel van een reeks mindfulness misverstanden. In deze reeks aandacht voor misverstanden over mindfulness en meditatie. Dit was de tweede in de reeks.Delen? Ja graag!

Deze blog is geschreven door:

Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kracht is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid. Maar wel met een dosis diepgang, want daar houdt ze ook van.

Beginnen bij het begin? Start hier voor mindfulness en hoogsensitiviteit.
Bekijk ook eens mijn nieuwe programma's:

  1. HSP & Happy
  2. Gezonde Grenzen
  3. Versterk je Intuïtie

Gratis Mindfulness Starterskit

Wil je starten met mindfulness, maar weet je niet waar te beginnen? Ben je al wel begonnen met mediteren, maar blijft het lastig vol te houden? Zoek je naar een makkelijke manier om dit wél te doen? Download hieronder de gratis starterskit. Deze toolkit is inclusief:

  • e-book vol met tips om te starten (of opnieuw te beginnen) met mindfulness
  • een geleide meditatie