Mindfulness is niet: tijdverspilling


Mindfulness misverstand #3.

#3. Mindfulness is tijdverspilling!

“Mindfulness of meditatie? Daar heb ik echt geen tijd voor!”
"Mindfulness, dat is toch alleen voor mensen met tijd?"
"Meditatie, dat is echt verloren tijd! (want dan ben ik niet productief)"

Mindfulness en de tijd

We zijn vaak zo druk bezig dat mediteren tijdverspilling lijkt. “Ik ga toch niet stil zitten als ik nog zoveel te doen heb”, denk je. Het liefst wil je nog iets van je to do-lijst wegwerken. En zo vliegt de dag voorbij. En aan het einde van de dag plof je op de bank neer. Uitgeteld. En eigenlijk is dat juist een teken dat meditatie iets voor je kan betekenen. Juist als je het zo druk hebt!

Mediteren heeft namelijk ook een belangrijke functie. Terwijl je zit, en even niets hoeft, komen je brein en je lichaam tot rust. Zo laadt je je eigen accu weer op. Net als de telefoon die af en toe aan de oplader moet.

En: als je overdag je accu wat vaker oplaadt, kan je ook gaan merken dat je ‘s nachts beter slaapt. Om dan ‘s ochtends uitgeruster op te staan. En zo productiever de dag door te gaan. Hoezo tijdverspilling? Mediteren kan je zo zelfs tijd opleveren. Juist omdat je niet meer blijft doorrennen, maar tussendoor ook stil kan staan. Even afstand kan nemen. En dan misschien wel heel helder ziet dat het allemaal veel efficiënter kan!

Mindfulness en drukte

Mindfulness leert je omgaan met de onvermijdelijke drukte en de uitdagingen van het leven. Door vaker stil te staan, krijg je inzicht in jouw leven, inzicht in jouw gewoonten, grenzen en gedrag. En zodra je hier zicht op hebt, kan je ook gaan zien dat het anders kan. Dat je altijd een keuze hebt. Om niet hard door te blijven rennen, maar nu eerst even stil te staan. Om vervolgens vanuit rust en helderheid een bewuste keuze te maken. Met mindfulness word je misschien niet minder druk, maar je maakt je wel minder druk!

Zo verdien je de tijd die je in mediteren stopt makkelijk terug. Misschien voelt mediteren in het begin als nóg iets op je to-do lijst. Even wordt het nog drukker. Maar misschien merk je dan al snel dat je tijdens het mediteren je accu weer een beetje oplaadt, dat je misschien 's nachts beter slaapt, overdag meer energie hebt en productiever werkt, je minder druk maakt, af en toe zelfs kan genieten.

Nu heb ik wel weer wat verwachtingen neergezet. De effecten merk je alleen niet meteen na één meditatie. Dus kan je beter deze verwachtingen snel weer loslaten. Wel vertrouwen dat het je iets gaat brengen, maar niet weten wanneer of zelfs wat precies. Ook dat is mindfulness. Niets verwachten en open staan voor wat er ook maar opkomt op dit moment. Dus denk je “wat een tijdverspilling”, dan is dat een gedachte die je opmerkt. Een gedachte die er gewoon mag zijn in je meditatie. En die je ook weer kan laten gaan.

Maar dan moet je natuurlijk wel eerst gaan zitten ;-)

Van tijd naar prioriteit

Geen tijd voor? Dan nodig ik je uit om nu even stil te staan - iets wat je dus ook met mindfulness leert. Ren je niet te hard? Doe je niet teveel? Loop je niet jezelf voorbij? Best kans dat je dan wel wat tijd voor jezelf kan gebruiken. Tijd om je accu weer op te laden. Zodat je in balans blijft, en niet langzaam leegloopt. Langzaam opbrandt.

Mindfulness verspilde tijd? Misschien meer een kwestie van prioriteit!

En dan heb ik het nog niet eens gehad over dat het ook wat aan de kwaliteit van je leven toevoegt als je wat vaker stilstaat bij de mooie momenten. Of zoals Loesje zegt:


Je kunt alleen tijd verspillen
Als je vergeet er van te genieten

Loesje

Deze blog is onderdeel van een reeks mindfulness misverstanden. In deze reeks aandacht voor misverstanden over mindfulness en meditatie. Dit was de derde in de reeks.



Delen? Ja graag!

Deze blog is geschreven door:

Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kracht is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid. Maar wel met een dosis diepgang, want daar houdt ze ook van.

Beginnen bij het begin? Start hier voor mindfulness en hoogsensitiviteit.
Bekijk ook eens mijn nieuwe programma's:

  1. HSP & Happy
  2. Gezonde Grenzen
  3. Versterk je Intuïtie





Gratis Mindfulness Starterskit

Wil je starten met mindfulness, maar weet je niet waar te beginnen? Ben je al wel begonnen met mediteren, maar blijft het lastig vol te houden? Zoek je naar een makkelijke manier om dit wél te doen? Download hieronder de gratis starterskit. Deze toolkit is inclusief:

  • e-book vol met tips om te starten (of opnieuw te beginnen) met mindfulness
  • een geleide meditatie