Mindfulness is niet: super stilzitten


Mindfulness misverstand #6.

#6. Mindfulness betekent super stilzitten!

“Niet te doen dat superstil zitten in die lotushouding, niets voor mij dus mindfulness”
"Mindfulness betekent super stilzitten (en dat zie ik niet zitten)"

Ik zal je meteen uit die droom helpen: mindfulness gaat niet over uren lang stil zitten op een kussen met je ogen dicht.

De houding waar het wel om gaat.

Mediteren kan in alle houdingen. Als je wilt, kan dat in lotushouding. Maar het gaat net zo goed op een stoel. En mediteren kan ook lopend, liggend, en bewegend. De bodyscan - een oefening waarbij je als het ware je lichaam van top tot teen scant - is bijvoorbeeld een grote mindfulness oefening. En mindfulness oefenen je ook met mindful yoga, en met een loopmeditatie.

Maar de belangrijkste houding bij mindfulness, is de houding waarmee je je ervaringen tegemoet treedt. Of je nu zit, ligt, loopt of beweegt, je oefent om open te staan voor alle ervaringen die voorbij kunnen komen. Met een vriendelijke en nieuwsgierige houding. Dat is de houding die je cultiveert met mindfulness. En die is niet afhankelijk van een fysieke houding.

Mindfulness is meer dan mediteren.

Mindfulness is ook niet alleen mediteren. Het gaat juist ook om meer aandacht in je dag te brengen, af en toe even stil te staan. En, dat kan werkelijk overal. En kan ook heel kort. Onder de douche, aan de ontbijttafel, in de rij bij de kassa, onderweg, achter je bureau. Je richt dan simpelweg je aandacht op wat je aan het doen bent, op dat moment. Dus terwijl je loopt, voel je dat je loopt. Je voeten die de grond raken. Stap voor stap. En terwijl je onder de douche staat, voel je het warme water op je huid, ruik je de geur van shampoo. Ook dat is mindfulness.

Met zoveel mogelijkheden, zoveel verschillend oefeningen, kan je zelf kijken wat bij jou past en in jouw leven past. Dat doen we aan het einde van de mindfulness training. En misschien wordt joggen dan wel jouw mindfulness oefening.


Mindfulness means being awake
it means knowing what you are doing.

Jon Kabat-Zinn


Waarom stil zitten wel handig is.

Door stil te zitten (en dat kan dus ook gewoon op een stoel) word je bijvoorbeeld snel bewust van de verslaving aan altijd maar bezig te zijn. Eerst komt daardoor misschien juist de onrust naar boven. Maar als je wat langer stil zit, kan je merken dat alle onrust langzaam zakt. Als je stil zit, zie je alles helderder. Net het water in een meer weer helder wordt, als het zand langzaam naar beneden zakt, wanneer de storm is gaan liggen.

En, als je dan niet meer lekker zit, beweeg dan gewoon. Maar doe het bewust. Ofwel, met aandacht bij de bewegingen die je maakt.

Deze blog is onderdeel van een reeks mindfulness misverstanden. In deze reeks aandacht voor misverstanden over mindfulness en meditatie. Dit was de zesde in de reeks.



Delen? Ja graag!

Deze blog is geschreven door:

Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kracht is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid. Maar wel met een dosis diepgang, want daar houdt ze ook van.

Bekijk ook eens het aanbod aan mindfulness trainingen en voor hoogsensitiviteit.






Gratis Mindfulness Starterskit

Wil je starten met mindfulness, maar weet je niet waar te beginnen? Ben je al wel begonnen met mediteren, maar blijft het lastig vol te houden? Zoek je naar een makkelijke manier om dit wél te doen? Download hieronder de gratis starterskit. Deze toolkit is inclusief:

  • e-book vol met tips om te starten met mindfulness
  • een geleide meditatie