Mindfulness in coronatijd


Hoe mindfulness kan helpen bij angst, stress en onzekerheid.

Corona heeft de wereld compleet veranderd en dat vraagt nogal wat van ons. Velen van ons leven met angst, onzekerheid en eenzaamheid. Hoe kan mindfulness helpen in deze moeilijke tijden, wat kan je doen en hoe helpt dat dan. Ervaar het zelf met een mindfulness oefening.

Sinds de komst van corona een paar weken geleden ziet het leven er totaal anders uit: alle bijeenkomsten afgelast, stille straten in normaal drukke steden, geen dagelijkse files op de wegen, werken doen we nu vanuit huis. En zijn we toch buiten, dan lopen we met een boog om elkaar heen. Intussen wordt in ziekenhuizen keihard gewerkt. En corona domineert het nieuws.

Voor de een is het leven tot stilstand gekomen, de ander maakt nu juist overuren. Feit is dat dit van ons allemaal wat vraagt. Van de een wat meer van de ander. De een zit nu alleen thuis en voelt zich eenzaam, weer een ander is gefrustreerd of verdrietig dat activiteiten niet doorgaan waar ze zo’n zin in hadden, bij de ander overheerst angst en onzekerheid. Velen van ons maken zich zorgen, over hun eigen gezondheid en dat van dierbaren, of over financiën nu of in de toekomst.

Hoe mindfulness kan helpen

Mindfulness zal er niet voor zorgen dat corona verdwijnt. Het zal niet zorgen voor een stabiel inkomen. Het zal niet zorgen voor voldoende wc papier in de supermarkten ;-). En het geeft je niet die knuffel die je nu juist hard nodig hebt.

Mindfulness kan je wel helpen om met intense emoties en paniekgedachten om te gaan. Intense emoties en paniekgedachten kunnen je makkelijk tot speelbal maken. De emoties of de rampscenario’s in je hoofd nemen je dan helemaal in beslag. Emoties worden steeds heftiger, en gedachten steeds donkerder. Je zit in een neergaande spiraal die je blik vernauwt, terwijl je nu juist je hoofd koel wil houden.

Mindfulness oefening

Probeer op zo’n moment eens deze mindfulness oefening. In drie stappen naar meer koelte in je hoofd, kalmte in je lijf en de helderheid om een wijze keuze te maken.

1. Wat ervaar ik nu, in dit moment?

Mindfulness gaat over bij je ervaring in dit moment zijn. Je stelt jezelf de vraag “Wat ervaar ik nu op dit moment, wat voel ik in mijn lichaam, wat gaat er door mijn hoofd?” Deze vraag maakt je bewust van wat er nu bij jou speelt, wat jouw ervaring is op dit moment.

Misschien merk je op dat er allemaal rampscenario’s door je hoofd gaan, of voel je dat je hart tekeer gaat van de angst die je voelt, of voel je je gefrustreerd of verdrietig omdat dat feestje niet doorgaat. Hiervan bewust worden, geeft al wat ruimte.

2. Haal een keer diep adem

Breng je aandacht naar je ademhaling. En haal een paar keer diep adem. Met je aandacht bij je ademhaling, haal je jezelf uit donkere denkcirkels of intense emoties. Je ademhaling is ook een natuurlijk kalmeringsmiddel. Even diep ademhalen en je voelt je al meteen een stukje rustiger.

Adem diep in, en adem weer uit.

3. Breng je aandacht naar je lichaam

Breng dan je aandacht naar je lichaam en voel de bewegingen en sensaties die je nu in je lichaam kan voelen: je voelt hoe je voeten contact maken met de grond, je merkt op hoe je zit, je voelt hoe je arm beweegt terwijl je die kop thee pakt, of je voelt de zachte vacht van je kat als die voorbij komt lopen.

Ga dan met je aandacht door je lichaam van top tot teen, van je hoofd tot je voeten. Met deze korte bodyscan kan je voelen waar de spanning in je lichaam zit. Terwijl je van boven naar beneden gaat met je aandacht, voel je de spanning in je kaken, in je schouders, de pijn in je buik of rug. Je geeft de spanning de ruimte door ernaar toe te ademen. Op een inademing geef je de spanning de ruimte. En op een uitademing laat je wat van die spanning los.

Terwijl je aan die rampscenario’s dacht, heeft spanning zich vastgezet in je lichaam. Met aandacht door je lichaam gaan, kan die spanning weer een beetje loskomen. En, het voelen van je lichaam brengt je meteen in het hier-en-nu, je lichaam denkt namelijk niet aan gisteren of morgen. Met je aandacht bij je lichaam is er geen ruimte voor rampscenario’s.

En dan nu...

Merk nu op hoe je je voelt. Grote kans dat je hoofd weer koeler is, je blik weer ruimer, en dat je weer mogelijkheden ziet. Nu je deze helderheid en kalmte hebt, kan je een bewuste keuze maken. Hoe kalmer je lijf, hoe koeler je hoofd, hoe wijzer de keuzes die je maakt. Oftewel, hoe beter je weet wat je nu kan doen. Je doet als het ware een stapje terug, je hebt weer het overzicht en ziet dan bijvoorbeeld:

Wat heb ik nodig?

Stel: Je wordt overspoeld door angst of paniek. Je merkt op dat je hartslag tekeer gaat. Je haalt diep adem, brengt je aandacht naar je lichaam. Dit geeft je de ruimte en helderheid te zien wat je op dit moment nodig hebt, zoals een wandeling maken buiten, je favoriete muziek opzetten, een vriend(in) opbellen.

Wat kan ik nu wel doen?

Stel: je bent aan het rampdenken. Op het moment dat je merkt dat er allemaal doemscenario’s in je hoofd rondgaan, haal je een keer diep adem, je brengt je aandacht naar je lichaam. Dat zorgt ervoor dat je een stapje terug kan doen. Je ziet het grote plaatje weer, en dit geeft ruimte om weer mogelijkheden te zien. Wat kan je nu wel doen? Waar heb je wel invloed op? Bijvoorbeeld: het nieuws beperken tot één keer per dag, omdat je merkt dat het nieuws de doemscenario’s alleen maar aanwakkert.

Wat is er nu wel?

Stel: je bent gefrustreerd omdat sociale dingen nu niet doorgaan. Je merkt op dat je dit denkt, je haalt een keer diep adem. En nu zie je opeens ook wat je nu wel hebt en ben je daar even bewust dankbaar voor, bijvoorbeeld: de technische mogelijkheden waardoor het mogelijk is om online in contact te blijven, dat jij en je dierbaren gezond zijn, dat je buiten de zon kunt opzoeken, dat je een dak boven je hoofd hebt, dat je nu meer tijd hebt met je kinderen, en: misschien ook dat deze tijd je kans geeft om de balans op te maken van je leven, omdat je nu pas merkt dat je de afgelopen tijd alleen maar aan het rennen was.



Delen? Ja graag!

Deze blog is geschreven door:

Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kracht is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid. Maar wel met een dosis diepgang, want daar houdt ze ook van.

Bekijk ook eens het aanbod aan mindfulness trainingen en voor hoogsensitiviteit.





Meer inspiratie en tips:


Gratis Mindfulness Starterskit

Wil je starten met mindfulness, maar weet je niet waar te beginnen? Ben je al wel begonnen met mediteren, maar blijft het lastig vol te houden? Zoek je naar een makkelijke manier om dit wél te doen? Download hieronder de gratis starterskit. Deze toolkit is inclusief:

  • e-book vol met tips om te starten met mindfulness
  • een geleide meditatie