Loslaten, hoe doe je dat?


Loslaten doe je zo, of niet?

Heb je wel eens gehad dat iemand tegen je zei: "Oh dat moet je gewoon loslaten."? Makkelijker gezegd dan gedaan. Loslaten, hoe doe je dat?

Als best-wel-beetje controlefreak blijft loslaten voor mij een leerpunt. En dan heb ik het niet alleen over loslaten van spullen, situaties en mensen, maar ook over het loslaten van lastige emoties en vastgeroeste patronen (zoals die controlefreak). Zelfs al ken ik zoveel methoden om los te laten, nog lukt het me soms niet. Gelukkig lukt het steeds vaker en ik weet hoe enorm loslaten kan opluchten. Loslaten geeft ruimte aan iets nieuws.

Loslaten is het tegenovergestelde van controle. En heeft alles te maken met vertrouwen en een beetje geduld.

Loslaten zit in onze natuur.

De natuur doet het ons voor. In de herfst laat een boom alle bladeren vallen. Heb je ooit een boom krampachtig een blaadje zien vasthouden? De boom weet dat het noodzakelijk is om de winter te overleven, zodat er in de lente weer nieuw blaadjes komen. Sterker nog, de blaadjes op de grond zijn al eerder bron voor nieuw leven. Zo leren we van bomen vertrouwen te hebben dat loslaten, met een beetje geduld, altijd ruimte geeft aan iets nieuws.

Bomen laten ons ook zien dat loslaten een proces is. De blaadjes vallen niet allemaal tegelijk op de grond. Stel je eens voor: je kijkt op maandagmiddag om 16.00uur naar buiten, knippert met je ogen en BOOM!, daar liggen ze. Nee toch? Bladeren veranderen eerst geleidelijk van kleur. En het duurt een tijdje voordat alle kleurrijke bladeren de takken loslaten en uiteindelijk op de grond dwarrelen. De natuur neemt hier de tijd voor.

Zo werkt dat ook voor veel dingen die wij willen loslaten. Je gaat vaak door verschillende fases heen, waarbij je langzaam maar zeker steeds meer loslaat. Je kan het pas echt loslaten als je er helemaal klaar voor bent. Gun jezelf die tijd en dwing jezelf niet door te denken “ik moet dit nu loslaten”. Loslaten is een proces.


Loslaten, hoe doe je dat dan?

Zodra je accepteert dat loslaten een proces is, kan je ook zelf nog iets doen. Er zijn vele manieren om los te laten. En het is vaak een kwestie van verschillende dingen proberen om te kijken wat voor je werkt. Ik geef je hier 3 manieren die voor mijzelf weleens werken. Manieren om het juist even vast te pakken, voordat je het weer loslaat. Net als je vaak ook je spieren beter kan ontspannen, als je ze eerst even goed aanspant.

1. Schrijf het van je af.

Iets niet kunnen loslaten, betekent vaak een drukte van jewelste in je hoofd. Je hoofd is immers je controle centrum waar alle gedachten worden geproduceerd. Je gedachten opschrijven kan dan helpen.

Je gedachten opschrijven helpt om er even afstand te nemen. Je haalt je gedachten uit je hoofd, en zet ze op papier. Eenmaal opgeschreven, kan je alles beter van een afstandje bekijken. En, door gewoon te beginnen met schrijven en je gedachten te volgen, verschijnen er soms zomaar verrassende dingen op papier.

2. Ga mediteren.

Meditatie is ook een manier om even afstand te nemen van gedachten. Om even een moment stil te staan. Het geeft je een rustpunt in de drukte. Een pauze als je merkt dat je maar blijft vasthouden aan iets dat je wil loslaten. Er zijn vele soorten meditaties. Een populaire meditatievorm is de ademmeditatie. Hierbij gebruik je je eigen ademhaling als focuspunt en probeer je je aandacht bij je ademhaling te houden. Klinkt simpel toch? En als je zo een tijdje zit te mediteren, merk je dat alles soms vanzelf op zijn plek valt. Alsof alle herfstbladeren op de achtergrond rustig naar beneden zijn gedwarreld.

Het mediteren zelf is ook leren loslaten. Net zei ik nog "klinkt simpel, toch?", maar zo makkelijk is het ook weer niet. Terwijl je focust op je adem, merk je dat je aandacht regelmatig wordt weggetrokken. Je zit weer in gedachten, emoties komen op, je hoort een geluid. Al die afleidingen horen erbij. Je geef ze even aandacht, je laat ze weer los en gaat weer terug naar de adem. Steeds opnieuw. Even vasthouden en weer laten gaan. En zo train je jezelf met meditatie om te leren loslaten.

Loslaten is één van de zeven pijlers van mindfulness. Wil je meer weten over mindfulness en mediteren, duik dan eens in de mindfulness starterskit.

3. Wind, water en wandelen.

Deze blog begon met de inspiratie die je uit de natuur kan halen. En de natuur kan nog meer voor je doen. Net als een stevige wind en een flinke regenbui ervoor zorgt dat bladeren eerder naar beneden dwarrelen. Zo kunnen water, wind en ook wandelen ons helpen met loslaten.

Neem een douche, laat je zorgen/gedachten onder douche letterlijk van je afstromen. Alsof ze door het water worden meegenomen. Zie hoe ze in je fantasie verdwijnen in het doucheputje. En voel je opgeruimd en fris. Ook water drinken helpt om je lichaam te reinigen. Zorg er dus ook voor dat je voldoende water drinkt op een dag.

Ga lekker uitwaaien op het strand. Of waar je ook bent als je naar buiten gaat en het een beetje waait. Voel de wind door je haren gaan. En visualiseer dat bij elk windvlaag een stukje van je zorgen wegwaait. Vaak voel je je daarna meteen een stuk lichter.

Ook wandelen helpt om los te laten. Na een stukje lopen, een beetje beweging, merk je vaak al meer rust in je hoofd. Ook hierbij kan je je verbeeldingsvermogen gebruiken: visualeer bijvoorbeeld dat je bij elke stap iets loslaat. Of doe de 54321 oefening.

En vergeet tijdens het wandelen vooral ook niet naar de bomen te kijken! Zie hoe ze moeiteloos hun bladeren laten vallen. Dat ze al heel wat bladeren hebben losgelaten en daar helemaal oké mee zijn. En bekijk de kleurenpracht van de herfst. Zie hoe mooi loslaten eigenlijk is, en voel je weer een beetje lichter.


Als je iets wilt pakken, moet je het heel even loslaten.
Als je iets wilt loslaten, moet je het heel even pakken.

Lao-Tse



Delen? Ja graag!

Deze blog is geschreven door:

Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kracht is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid. Maar wel met een dosis diepgang, want daar houdt ze ook van.

Bekijk ook eens het aanbod aan mindfulness trainingen en voor hoogsensitiviteit.





Meer inspiratie en tips:


Gratis Mindfulness Starterskit

Wil je starten met mindfulness, maar weet je niet waar te beginnen? Ben je al wel begonnen met mediteren, maar blijft het lastig vol te houden? Zoek je naar een makkelijke manier om dit wél te doen? Download hieronder de gratis starterskit. Deze toolkit is inclusief:

  • e-book vol met tips om te starten met mindfulness
  • een geleide meditatie