3x minivakantie met mindfulness


Zo vind je even rust, ook in drukke tijden.

Met deze 3 korte mindfulness oefeningen kom je met meer kalmte en innerlijke rust ook drukke tijden door. Geen meditatiekussen nodig, je doet ze gewoon waar je ook bent en wat je ook doet. De oefeningen zijn als een minivakantie, die je hard nodig hebt in je volle agenda.

Het beeld dat veel mensen van mindfulness hebben is stilzitten op een meditatiekussen. Dat is ook hoe je het meestal leert, maar mindfulness is veel meer! Mindfulness kan je altijd en overal toepassen, door simpelweg je aandacht brengen bij wat je aan het doen bent. Het is bewust zijn, ook.. of juist als je niet op je meditatiekussen zit. Met mindfulness kan je waar je ook bent en wat je ook doet even tot rust komen. Dus ook tijdens die drukke dag.

3x minivakantie met mindfulness.

1. Adem in, Adem uit

Je adem is geweldig gereedschap om even tot rust te komen. Op een drukke dag, gaan er vaak duizenden gedachten door je hoofd. “dit nog doen” “dat niet vergeten”. Door diep in en uit te ademen verdwijnen die drukke gedachten voor een moment naar de achtergrond. Waar je ook bent, wat je ook doet, je kan altijd je aandacht even bij je adem brengen:

 1. Ga even stil staan, rechtop zitten, of languit liggen en adem een keer diep in, en langzaam uit.
 2. Merk hoe je buik beweegt, hoe je borstkas uitzet en weer intrekt. Voel je schouders op en neer gaan. Volg de lucht die in en uit je lichaam stroomt. Terwijl je inademt, en weer uitademt.
 3. Adem zo met volle aandacht zolang je wilt.

Je adem is als een rustpunt dat je altijd tot je beschikking hebt. Handig gereedschap waarmee je even alles kan loslaten. Alsof je in je standstoel ligt, of in het water op een luchtbed. Totdat je weer verdergaat met je drukke dag.

2. Bekijk alles met andere ogen

Op vakantie kom je vaak op plekken waar je nooit eerder bent geweest. Een nieuwe plek ontdekken is misschien zelfs het doel. Je hebt dan automatisch (of bewust) meer aandacht voor wat je allemaal ziet. Nieuwgierig kijk je rond wat er allemaal te ontdekken is op deze nieuwe bestemming. Wist je dat je dit ook gewoon thuis kunt doen? Even de toerist uithangen. Even die vakantiemodus aanzetten. Gewoon daar waar je op dit moment bent.

 1. Stel je voor dat je als toerist net op deze plek bent aangekomen. En neem je voor om alles te bekijken alsof je het voor de allereerste keer ziet. Ook al ben je op een plek waar je al jaren elke dag komt.
 2. Kijk om je heen en observeer zo nieuwsgierig alles wat je tegenkomt. Bekijk rustig de voorwerpen, gebouwen, bomen, planten en de mensen om je heen. Wat zie je allemaal? Wat trekt je aandacht? En vraag je af: Hoe zou een toerist hiernaar kijken?
 3. Bekijk zo alles alsof je op vakantie bent. Ga door zo lang je wilt.

Ook al is het niet hetzelfde als echt op een nieuwe bestemming aankomen, op deze manier kan je ook thuis een minivakantie houden. Door simpelweg even de toerist uit te hangen, bewust om je heen te kijken, met andere ogen.

The real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes, but in having new eyes

Marcel Proust

3. Pak een momentje voor jezelf

Op vakantie neem je vaak meer de tijd voor alles. Het leven gaat wat langzamer. Neem jij bijvoorbeeld ook meer tijd voor je koffie of thee op vakantie? En hoe zou het zijn als je dit ook gewoon thuis zou doen? Elke dag. Want wat is nou 5 minuten op een hele dag? Juist in drukke tijden zijn deze kleine rustmomentje zo belangrijk. Om even op adem te komen, en weer op te laden. En daarna weer vrolijk door te gaan.

 1. Ga rustig zitten op een stoel of de bank. Met de thee, koffie, of iets anders. Neem je voor om echt even de tijd te nemen. Gun jezelf dit moment.
 2. Gebruik dan je zintuigen. Voel de warmte van de kop, ruik de geur van de koffie of thee, en proef heel bewust de smaak van eerste slok, de tweede, en de derde.....
 3. Drink zo heel bewust de koffie of thee. Terwijl je even rustig blijft zitten.

Zo heb je nog een derde manier om thuis een minivakantie te houden. Misschien wel elke dag. Door simpelweg even de tijd te nemen voor jezelf, voor de thee of koffie, net zoals je op vakantie zou doen.


Vond je dit interessant? In de online training Praktische Mindfulness leer je nog veel meer manieren om mindfulness praktisch toe te passen in jouw leven.Delen? Ja graag!

Deze blog is geschreven door:

Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kracht is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid. Maar wel met een dosis diepgang, want daar houdt ze ook van.

Bekijk ook eens het aanbod aan mindfulness trainingen en voor hoogsensitiviteit.

Meer inspiratie en tips:


Gratis Mindfulness Starterskit

Wil je starten met mindfulness, maar weet je niet waar te beginnen? Ben je al wel begonnen met mediteren, maar blijft het lastig vol te houden? Zoek je naar een makkelijke manier om dit wél te doen? Download hieronder de gratis starterskit. Deze toolkit is inclusief:

 • e-book vol met tips om te starten (of opnieuw te beginnen) met mindfulness
 • een geleide meditatie