Minder spullen, meer geluk


Over waarom we zoveel spullen hebben en waarom minder gelukkiger maakt.

Geluk in een klein jurkje?

Geluk in een klein jurkje?

Hoeveel spullen heb jij in huis? Boeken, kleding, glazen, pennen, stoelen. Ongemerkt misschien wel veel. Maar hoeveel gebruik je echt? En maken die spullen je wel gelukkig?

De wereld om ons heen is gericht op consumeren: als je de tv aanzet,word je overladen met reclames die willen overtuigen om te kopen. En al kijk je er niet echt naar, onbewust doet het iets met je. Ook op internet staan veel reclames, die met slimme trucs voor jou passende reclames tonen. Dus begrijpelijk dat er veel wordt gekocht, de maatschappij is er op ingericht! Maar wat doen al die spullen met ons?

Op zoek naar geluk

Een deel van onze spullen hebben we echt nodig. Maar we kopen spullen ook om ons beter te voelen, op zoek naar geluk. Als je de reclames moet geloven, zit geluk ook echt in spullen. Dus ben je even minder blij, dan is dat leuke jurkje misschien wel net het ontbrekende in je leven. Met als resultaat: veel te veel spullen! Een hele kledingkast vol met kleding die je amper draagt. Spullen die je bovendien niet gelukkig maken. Het gevoel van geluk is bij elke aankoop van korte duur en wordt ook nog korter naarmate je meer koopt.

Uit onderzoek blijkt dat hoe vaker je de spullen aanraakt, hoe meer je je eraan hecht. De spullen worden zo snel jouw bezittingen. En het wordt steeds moeilijker om er afstand van te doen. Dit loslaten -of: ontspullen- kan je echter veel geven voor lange termijn geluk.

Duurzaam geluk

Ik was al eens begonnen met Marie Kondo, maar met de verhuizing naar een kleiner huisje had ik een doel en een deadline, dus ik ging ontspullen. Al tijdens het ontspullen, merkte ik dat dit me gelukkiger maakte. Elke keer als er weer een meubel uit huis ging en elke keer als ik met volle tassen naar de kringloop om de hoek liep,voelde ik me weer een stukje lichter.

Nu ik helemaal klaar ben, kan ik zeggen dat ik nog niets heb gemist. Ik ben gelukkiger met minder spullen. Dit is waarom:

Ontspullen geeft focus. Als je wegdoet wat je kan missen, zie je automatisch aan je spullen wat belangrijk voor jou is. Mijn overgebleven boeken gaan bijvoorbeeld allemaal over bewust leven. Via je spullen kan je zien wat betekenis geef aan je leven. En na het ontspullen kan je beter focussen op wat echt belangrijk voor je is.

Na het ontspullen heb je geen spullen meer die onnodig en onbewust de aandacht opeisen. Geen boeken meer te lezen en geen spullen meer waar je nog iets mee “moet”. Geen to do’s geeft rust en ruimte en kan zelfs ook inspiratie opleveren: je hebt weer ruimte voor verse nieuwe ideeën.

Minder spullen maakt het opruimen veel gemakkelijker. Wat denk je van een kledingkast die minder gevuld is; dat maakt het kiezen makkelijker. Je hebt helemaal het overzicht over de spullen, wat een eenvoud opeens.

Duurzaam geluk met minder spullen

Met minder spullen heb ik ruimte in mijn hoofd én in mijn portemonnee om te doen wat voor mij belangrijk is in het leven. Je zou zelfs kunnen zeggen: doordat ik minder koop, heb ik minder geld nodig en hoef ik minder te werken, wat me meer vrijheid geeft. Op die manier zorgen minder spullen voor duurzaam geluk.

Ze houden je dus af van duurzaam geluk. De spullen zelf zijn ook niet erg duurzaam. Voordat ze in de winkel liggen, zijn schaarse grondstoffen gebruikt, is energie gebruikt bij het maken en hebben de spullen vaak een grote afstand afgelegd. Door deze verborgen impact hebben spullen een enorme impact op het klimaat. Een leven met minder spullen is daarom dubbel duurzaam geluk!

Hoeveel spullen heb jij eigenlijk echt nodig?


The secret of happiness, you see, is not found in seeking more, but in developing the capacity to desire less

SocratesDelen? Ja graag!

Deze blog is geschreven door:

Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kracht is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid. Maar wel met een dosis diepgang, want daar houdt ze ook van.

Beginnen bij het begin? Start hier voor mindfulness en hoogsensitiviteit.
Bekijk ook eens mijn online programma's, zoals:

  1. HSP & Happy
  2. Gezonde Grenzen
  3. Versterk je Intuïtie

Gratis Mindfulness Starterskit

Wil je starten met mindfulness, maar weet je niet waar te beginnen? Ben je al wel begonnen met mediteren, maar blijft het lastig vol te houden? Zoek je naar een makkelijke manier om dit wél te doen? Download hieronder de gratis starterskit. Deze toolkit is inclusief:

  • e-book vol met tips om te starten (of opnieuw te beginnen) met mindfulness
  • een geleide meditatie