Mijn gelukschecklist


Een checklist voor als ik niet lekker in mijn vel zit.

Als ik niet lekker in mijn vel zit, heb ik een checklist die ik afga. Ik weet dan snel wat ik kan doen om me weer beter te voelen. Ik vertel je mijn checklist en heb voor jou iets om jouw eigen checklist op te stellen.

De gelukschecklist

Gelukkig zijn betekent niet dat je altijd maar blij en vrolijk bent. Het leven bestaat uit ups en downs waar ook ik mee te maken heb. Die downs horen bij het leven. Ik voel me weleens lusteloos, krijg niets voor elkaar, heb nergens zin. Dan heb ik de neiging me terug te trekken. Wegstoppen is geen goed idee, maar je kan er wel anders mee leren omgaan. De grondlegger van mindfulness verwoordde het mooi:

Je kan de golven niet stoppen, maar je kan wel leren surfen

Jon Kabat-Zinn

Wat doe je op de momenten dat je je minder goed voelt? Het helpt al om te denken dat die downs er gewoon bij horen, ook die gaan weer voorbij. Golven komen en gaan. Maar soms is het ook fijn om iets te kunnen doen. Je surfboard op te pakken en op die golven leren surfen. Door erop te letten, heb ik ontdekt dat het vaak dezelfde redenen zijn waardoor ik uit balans ben (dan val ik van mijn surfboard). Ik weet dan wat me te doen staat en al snel voel ik me een stuk beter.

Stukje surfboard

Dat de dingen op mijn persoonlijke checklist ook uit geluksonderzoek naar voren komen, is waarschijnlijk geen toeval. Voor de cursus Gelukkig Groen verdiepte ik me in wetenschappelijk onderzoek over geluk. Uit dit geluksonderzoek stelde ik de gelukschecklist samen met 15 zaken die duurzaam gelukkig maken.

Met de gelukschecklist kan jij je eigen checklist samenstellen. Als de ups en downs de golven zijn en jij wil erop leren surfen, dan kan je de gelukschecklist zien als stukje van je surfboard.

Mijn checklist

1. Slaap ik genoeg? Heb ik genoeg gegeten?

Vermoeidheid doet mijn humeur makkelijk de das om. Als ik moe ben zie ik alles somber in, ik zie meer problemen en die lijken opeens ook heel groot. Ik heb niet altijd meteen door dat ik gewoon slaap nodig heb. Een dutje doet dan wonderen. Of ik besluit een keer vroeg mijn bed in te gaan.

Soms blijkt ook dat die vermoeidheid samenhangt met eten. Als ik te lang niet heb gegeten, kan ik ook moe en lusteloos worden. Dat heb ik ook niet altijd meteen door. Maar zodra het belletje gaat rinkelen, is die dip ook weer snel opgelost.

2. Kom ik genoeg buiten in beweging?

Ik zit makkelijk uren achter elkaar te werken binnen achter mijn laptop. Terwijl die pauzes in de buitenlucht juist zo belangrijk zijn. Voor mijn humeur, en ook voor mijn productiviteit. Buiten wandelen, fietsen of hardlopen is iets waar ik echt energie van krijg. Toegegeven, als het slecht weer is sta ik niet te springen om naar buiten te gaan, maar meestal is het wel te doen om tussen de buien door te gaan. En een beetje regen kan al hardlopend best verfrissend zijn.

3. Zie ik genoeg andere mensen?

Ik heb veel behoefte aan alleen-tijd, maar soms ben ik ongemerkt lang alleen. Ik werk voor mezelf en hoef daarvoor niet de deur uit. En vrienden zie ik ook niet dagelijks, omdat die nu wat verder weg wonen. Als ik te lang alleen ben, ga ik eenzaam voelen. Dan merk ik weer hoe belangrijk die verbinding met anderen is. De oplossing is dan simpel: afspreken met vrienden of familie, naar een koffietent met mijn laptop of naar buiten lopen en een kletspraatje maken met wie er voorbij komt.

4. Ben ik niet met teveel tegelijk bezig?

Ik ben nogal eens met teveel dingen tegelijk bezig, dan raak ik het overzicht kwijt. Met frustratie tot gevolg. Inmiddels heb ik geleerd hoe ik weer focus krijg, Het is dan meestal een kwestie van kiezen voor één ding, daar een doel voor stellen en een eerste kleine stap zetten. Al is die stap nog zo klein, ik voel me meteen een stuk beter. Met kleine stappen krijg ik het overzicht weer terug en heb ik mijn doel weer scherp.

5. Heb ik de laatste tijd iets nieuws geleerd?

Soms ben ik te lang bezig met “meer van hetzelfde”. Ik leer niets bij en doe dingen bijna op de automatische piloot. Dat kan me ook lusteloos maken. Ik heb dan ook niet altijd meteen door dat ik gewoon weer wat nieuws wil leren. De oplossing is dan ook simpel: tijd maken! Ook al heb ik nog zo weinig tijd, ik kan altijd wel een kwartiertje vinden om iets nieuws op te zoeken en ervan te leren, of me te laten inspireren.

Update: De cursus gelukkig groen is geen onderdeel meer van het actuele aanbod, voor cursussen in duurzaamheid verwijs ik je naar Strohplatz. Wil je de volledige gelukschecklist ontvangen? Stuur me dat een berichtje!

gezondheidszorg


Delen? Ja graag!

Deze blog is geschreven door:

Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kracht is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid. Maar wel met een dosis diepgang, want daar houdt ze ook van.

Beginnen bij het begin? Start hier voor mindfulness en hoogsensitiviteit.





Meer inspiratie en tips:


Gratis Mindfulness Starterskit

Wil je starten met mindfulness, maar weet je niet waar te beginnen? Ben je al wel begonnen met mediteren, maar blijft het lastig vol te houden? Zoek je naar een makkelijke manier om dit wél te doen? Download hieronder de gratis starterskit. Deze toolkit is inclusief:

  • e-book vol met tips om te starten (of opnieuw te beginnen) met mindfulness
  • een geleide meditatie