Geluk vind je in het hier en nu


Waarom je kan stoppen met zoeken naar geluk

We zien vaak wat ons leven beter zou maken. Als ik die partner vind, dan ben ik gelukkig. Als ik een groter huis heb, dan ben ik gelukkig. Als ik vijf kilo afval, dan.... Vaak denken we dat ons geluk vooral van die omstandigheden afhankelijk is. Maar is dat ook zo?

Uit onderzoek blijkt dat 50% van geluk wordt bepaald door onze genen, 10% door omstandigheden en 40% door onze gedachten en bewuste acties, ofwel door onze mindset. Dus ja, dat andere huis kan een klein beetje helpen. Maar veel meer kunnen we bereiken met het veranderen van onze mindset.

Nu al gelukkig!

Wat als je die andere mindset toepast op “als... dan ben ik gelukkig”. Je hebt niets meer nodig om nu al gelukkig te zijn. Het is nu al goed. Je hoeft het alleen nog maar te leren zien. En dat kan een uitdaging zijn. We zijn zo gewend om ons met de toekomst of met het verleden bezig te houden, ons hoofd zit er meestal vol mee. Zo vol, dat we voorbij gaan aan het hier en nu.

Hoe kom je dan in het hier en nu? Je bewustzijn is de ingang! Het enige wat nodig is, is je zintuigen gebruiken. Je loopt door het bos en opeens wordt je je bewust van de zon die je huid warm maakt, je hoort de vogeltjes en ruikt de geuren van het bos. Op die momenten dat je met je volledige aandacht in het hier en nu bent, dan kan je zomaar eens bewust gelukkig zijn!

Van doelen naar de weg ernaar toe

Geluk zit dus in het hier en nu. Maar hoe zit het dan met die toekomstdromen en doelen om ons leven beter te maken? Je wilt nog steeds wel die vijf kilo kwijt. Niets mis met die doelen! Maar ook daar kan je weer iets aan die mindset doen. Als je je vooral richt op dat doel, dan ben je waarschijnlijk ontevreden als je op de weegschaal staat en je ziet dat er twee kilo af is, dat is namelijk nog drie kilo te gaan. Je zet elke keer de huidige situatie af tegen dat doel.

In plaats van je blind te staren op het doel dat in de toekomst ligt, kan je ook bewust zijn van elke kleine stap die je dichter bij dat doel brengt. Je past je eetpatroon aan, je beweegt meer. Je hebt al veel gedaan om je doel te bereiken. En ook dat kan je allemaal bewust doen, in het hier en nu. Het is in die kleine stappen op weg naar je doel dat je geluk kan vinden.

En als je niet recht op je doel afstevent, kan het ook zomaar gebeuren dat je onderweg een andere weg inslaat die je nog niet had gezien. Misschien zijn die kilo’s niet eens zo belangrijk, maar gaat het je meer om dat je je beter voelt met een gezondere leefstijl.Delen? Ja graag!

Deze blog is geschreven door:

Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kracht is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid. Maar wel met een dosis diepgang, want daar houdt ze ook van.

Beginnen bij het begin? Start hier voor mindfulness en hoogsensitiviteit.
Bekijk ook eens mijn nieuwe programma's:

  1. HSP & Happy
  2. Gezonde Grenzen
  3. Versterk je Intuïtie
Meer inspiratie en tips:


Gratis Mindfulness Starterskit

Wil je starten met mindfulness, maar weet je niet waar te beginnen? Ben je al wel begonnen met mediteren, maar blijft het lastig vol te houden? Zoek je naar een makkelijke manier om dit wél te doen? Download hieronder de gratis starterskit. Deze toolkit is inclusief:

  • e-book vol met tips om te starten (of opnieuw te beginnen) met mindfulness
  • een geleide meditatie