5 keer "Mindfulness is...."


5 jaar na mijn eerste mindfulness training.

Mindfulness is.....

Mindfulness is.....

Jaren geleden deed ik een mindfulness training. Ik ging er sceptisch heen, wat was dat eigenlijk mindfulness. Ik wil toch geen mind full? Dat had ik al. Nu jaren later na ook een opleiding tot mindfulness trainer zet ik op een rijtje wat ik uit mindfulness haal.

Mindfulness betekent ‘leven met volle aandacht’. Zonder dat je het misschien door hebt, zijn je gedachten vaak bezig met de toekomst ("ik moet zo nog...") en het verleden ("had ik maar..."). Veel handelingen doe je op de automatische piloot. Tot zover niets mis mee, zou je zeggen. Maar terwijl je met je gedachten ergens ander bent, ga je aan het leven voorbij. We vergeten soms te genieten van de mooie momenten en omdat we niet weten hoe we met de moeilijke momenten moeten omgaan, lopen we soms vast. Met mindfulness leer je weer met stress om te gaan én te genieten van het leven!

1. Mindfulness is.... bewust zijn

De eerste vorm van meditatie die ik in mijn leven tegenkwam, ging over je geest stil krijgen, je gedachten stilzetten dus. Dat was bij mij alsof je me vraagt om niet aan een roze olifant te denken. Er kwamen alleen maar meer gedachten op. Bij mindfulness is het doel niet om je hoofd leeg te krijgen, maar om je bewust te zijn. Alsof je in een luie stoel achterover leunt en van een afstandje kijkt naar je gedachten, naar je emoties en naar je lichamelijke sensaties.

Vanuit die luie stoel dus. Observeren van je huidige ervaring. En dan zonder te oordelen, het is gewoon zoals het is nu. En daarvan word ik een stuk rustiger dan van een poging om al die gedachten stop te zetten.

2. Mindfulness is.... het leven accepteren zoals het is

Datzelfde idee kan je ook doortrekken naar je hele leven. Niet alleen je gedachten en ervaringen kun je meer van een afstandje bekijken, je gaat het ook steeds meer op situaties toepassen. Ik zat pas op de fiets en opeens kwam de regen met bakken uit de hemel. Het had al geen zin meer om mijn regenbroek aan te trekken die wel in mijn fietstas zat. Had ik me voorheen waarschijnlijk druk gemaakt (“had ik maar naar buienradar gekeken” “was ik maar niet met de fiets gegaan” “hoe moet dat straks”). Ik kon het dit keer helemaal accepteren zoals het was. En wat was er eigenlijk erg aan? Ik was toch al helemaal doorweekt, dus kon hard door diepe plassen fietsen. Eigenlijk best lekker die druppels op je huid.

Hoe heerlijk is het om alles wat je toch niet kan veranderen, gewoon kan accepteren zoals het is. Mindfulness is leven met de stroom mee. Of zoals de grondlegger van mindfulness zegt...

Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen!

Jon Kabat-Zin

3. Mindfulness is.... leren zien wat belangrijk is voor JOU

Genoeg redenen te bedenken dat jezelf een beetje vergeten bent. Je hebt zo’n drukke agenda dat je geleefd wordt. Je bent zo druk met je richten op wat anderen van je verwachten, omdat je dat van jongs af aan gewend bent. Of in de drukte van alle prikkels van tegenwoordig, raak je jezelf makkelijk kwijt. In al die gevallen weet je soms niet (meer) wat jij nou wil.

When we get too caught up in the busyness of the world,
we lose connection with one another – and ourselves

Jack Kornfield

Mindfulness leert je weer te herkennen wat jij wilt. Je gedachten zijn niet altijd de beste raadgever, maar je emoties en lichaam geven vaak waardevolle informatie. Hiervan bewust worden leert je weer wat jij belangrijk vindt en waar je grenzen liggen. Voor mij was mindfulness hier een eerste stap. Geweldloze communicatie heeft me op dit gebied nog heel wat verder gebracht. Daarmee kijk je niet alleen naar gevoelens, maar ook naar de behoefte die daaronder ligt.

You cannot find yourself by going into the past.
You can find yourself by coming into the present

Eckhart Tolle

4. Mindfulness is.... beter omgaan met stress

Met mindfulness kun je beter met stress en moeilijke momenten omgaan, door je hoofd koel te houden. Stress slaat makkelijk om in blinde paniek waarin je compleet het overzicht kwijt bent en als een kip zonder kop rondrent zonder te weten of of wat je doet nou helpt. Tijdens moeilijke momenten kan je ook zo diep in de ellende zakken, dat je niet meer ziet hoe je uit het moeras moet komen.

Mindfulness zorgt ervoor dat je hoofd helder blijft, dat je overzicht en focus hebt en dat je ziet wat je moet doen. En alleen even diep ademhalen kan al veel doen.

én

5. Mindfulness is... meer genieten van het leven

Het leven is een aaneenschakeling van momenten. Elk moment is een nieuwe kans om het leven te ervaren. Met mindfulness leer je bewust te zijn van die ervaring in het nu. Dat betekent dus ook intenser genieten van de mooie momenten.

Met je hele aandacht kijken naar de lucht terwijl de zon ondergaat

Even bewust genieten als je met de mensen bent die je dierbaar zijn

Met je volle aandacht luisteren naar muziek

De frisse lucht inademen en de omgeving in je opnemen als je buiten bent

Genieten van de druppels op je huid tijdens een regenbuiDelen? Ja graag!

Deze blog is geschreven door:

Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kracht is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid. Maar wel met een dosis diepgang, want daar houdt ze ook van.

Beginnen bij het begin? Start hier voor mindfulness en hoogsensitiviteit.
Bekijk ook eens mijn online programma's, zoals:

  1. HSP & Happy
  2. Gezonde Grenzen
  3. Versterk je Intuïtie

Gratis Mindfulness Starterskit

Wil je starten met mindfulness, maar weet je niet waar te beginnen? Ben je al wel begonnen met mediteren, maar blijft het lastig vol te houden? Zoek je naar een makkelijke manier om dit wél te doen? Download hieronder de gratis starterskit. Deze toolkit is inclusief:

  • e-book vol met tips om te starten (of opnieuw te beginnen) met mindfulness
  • een geleide meditatie