Online training via zoom

Een online mindfulness training, online workshop, of online coachsessie gaat via zoom. Hieronder lees je hoe dit werkt en zie je ook wat je alvast kan doen.


"Zoom", wat is dat?

Zoom is een programma voor online video meetings. Je kunt elkaar via het scherm zien, met elkaar praten en chatten.

De meerwaarde van Zoom is dat je als trainer ook je scherm kan delen met de deelnemers om bijv. een powerpointpresentatie of afbeelding te laten zien. Ook het gebruik van een whiteboard is mogelijk. Daarnaast kan de trainer ook de deelnemers in kleinere groepjes opsplitsen, de zogenaamde "breakout rooms". Je komt dan met z`n twee├źn (of drie├źn, vieren) terecht in een aparte online "kamer", waarin je in alle vertrouwen met elkaar een oefening kunt doen of ervaringen kunt uitwisselen. Zo kan een training ondanks het online karakter een mooie interactieve leerervaring worden. Het programma van een online training is overigens gelijk aan dat van de training op locatie.

Het grote voordeel van een online training is natuurlijk dat je je niet hoeft te verplaatsen. Veel deelnemers ervaren ook meer rust en vrijheid doordat ze in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven, en zo bijv. gemakkelijker eens een oefening niet meedoen of de oefening makkelijker aanpassen aan hun mogelijkheden. De factor "groepsdruk" valt immers grotendeels weg.

Ondanks dat velen het van tevoren niet verwachten, ervaren deelnemers een online training vaak als prettig. Het met elkaar als groep verbinden en het uitwisselen en oefenen in groepjes blijkt heel goed mogelijk.

Wat heb ik nodig?

Om de online training, workshop of sessie te volgen heb je dingen nodig die je waarschijnlijk al in huis hebt.

Wat je nodig hebt is:

 • Een laptop of PC
 • Met een goede internetverbinding
 • Inclusief een webcam, microfoon en luidsprekers (die waarschijnlijk zitten ingebouwd in je laptop, maar misschien niet in je PC)

Tip: Je kunt een online training volgen met je computer, laptop, tablet of smartphone. We raden aan om een computer of laptop te gebruiken, zodat je ook de andere deelnemers in beeld hebt.

Wat voor de training, workshop of sessie nog meer handig is:

 • Een rustige plek waar je niet gestoord zal worden
 • Een stoel of kussen waar je comfortabel kan zitten
 • Pen en papier

Hoe kom ik in de online trainingsruimte?

Met de link die je per e-mail krijgt, kom je in de online ruimte. Als deelnemer ontvang je een paar dagen voor de start van de training een Zoomlink (en een wachtwoord) via e-mail. Als je deze aanklikt of plakt in jouw browser, kom je terecht in een online wachtruimte. De trainer zal je dan binnenlaten in de online trainingsruimte.

Kan ik alles vooraf al eens testen?

Wat je nu alvast kan doen is eens testen of alles op jouw toestel goed werkt voor de Zoom-bijeenkomst (camera, speakers en microfoon), en jezelf zo ook al wat vertrouwd maken met de Zoom-omgeving. Daarvoor kan je het volgende doen:

 1. Ga naar: https://zoom.us/test
 2. Klik op de blauwe "join"-knop
 3. Er verschijnt een kadertje, klik op "Zoom meetings openen" of "Koppeling openen"
 4. Als het goed is opent Zoom nu en zie je jezelf in beeld. Dit is de camera test. In een kadertje staat de vraag "Do you see yourself?" Klik op "Yes", of probeer eventueel een andere camera.
 5. Er komt nu een kadertje met de luidsprekers test: "Do you hear a ringtone?" ("Hoor je de ringtoon?"). Klik op "Yes", of probeer eventueel andere luidsprekers.
 6. Dan verschijnt een kadertje met de microfoon test: "Speak and pause, do you hear a replay?". Zeg iets, wacht even en luister of je je eigen stem hoort. Klik dan op Yes, of probeer een andere microfoon.
 7. Antwoordde je telkens "Yes", dan verschijnt nu een kader met "Your device is working properly". Je kan de test weer beeindigen "End test". Alles werkt nu, je bent er helemaal klaar voor!

Help, het werkt niet!

Dat kan natuurlijk gebeuren, blijf vooral rustig. Je kan het volgende proberen:

 • Als de link niet werkt: probeer eens een andere browser (Chrome, Edge) of een ander toestel
 • Als de link niet werkt: het kan ook handig zijn de "Zoom client for meeting" te downloaden op https://www.zoom.us/download
 • Als je geluid niet werkt: het kan helpen om je audio (opnieuw) te testen, in datzelfde menu kan je eventueel ook een andere bron selecteren
 • Als je beeld niet werkt: ook je beeld kan je (opnieuw) testen, is de juiste bron geselecteerd?
 • Helpt dit allemaal niet? Dan kun je nog proberen om opnieuw in te loggen