Bewustmaker
mindfulness en meer voor hoogsensitviteit, stress en burn-out
Bewustmaker
voor rust, ruimte en richting

Online training via zoom

Een online mindfulness training, online hsp themadag, of online coachsessie gaat via zoom. Hieronder lees je hoe dit werkt en zie je ook wat je alvast kan doen.


"Zoom", wat is dat?

Zoom is een online platform voor video meetings, net zoals Skype en Google Meetings. Je kunt elkaar via het scherm zien, met elkaar praten en chatten.

De meerwaarde van Zoom is dat je als trainer ook je scherm kan delen met de deelnemers om bijv. een powerpointpresentatie of afbeelding te laten zien. Ook het gebruik van een whiteboard is mogelijk. Daarnaast kan de trainer ook de deelnemers in kleinere groepjes opsplitsen, de zogenaamde “breakout rooms”. Je komt dan met z’n tweeën (of drieën, vieren…) terecht in een aparte online “kamer”, waarin je in alle vertrouwen met elkaar een oefening kunt doen of ervaringen kunt uitwisselen. Zo kan een training ondanks het online karakter een mooie interactieve leerervaring worden. Het programma van een online training is overigens gelijk aan dat van de training op locatie.

Het grote voordeel van een online training is natuurlijk dat je je niet hoeft te verplaatsen. Veel deelnemers ervaren ook meer rust en vrijheid doordat ze in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven, en zo bijv. gemakkelijker eens een oefening niet meedoen of de oefening makkelijker aanpassen aan hun mogelijkheden. De factor “groepsdruk” valt immers grotendeels weg.

Ondanks dat velen het van tevoren niet verwachten, ervaren deelnemers een online training vaak als prettig. Het met elkaar als groep verbinden en het uitwisselen en oefenen in groepjes blijkt heel goed mogelijk.

Wat heb ik nodig?

Het enige wat je nodig hebt is een goede internetverbinding. Voorafgaand aan de training de link voor de zoom verbinding.

Wat je nodig hebt is:

 • Een computer met een goede internetverbinding
 • Een rustige plek waar je niet gestoord zal worden
 • Pen en papier

Tip: Je kunt een online training volgen met je computer, laptop, tablet of smartphone. We raden aan om een computer of laptop te gebruiken, zodat je ook de andere deelnemers in beeld hebt.

Hoe kom ik in de online trainingsruimte?

Met de link die je per e-mail krijgt, kom je in de online ruimte. Als deelnemer ontvang je een paar dagen voor de start van de training een Zoomlink en een wachtwoord via e-mail. Als je deze aanklikt of plakt in jouw browser, kom je terecht in een online wachtruimte. De trainer zal je dan binnenlaten in de online trainingsruimte.

Kan ik alles vooraf al eens testen?

Wat je nu alvast kan doen is eens testen of alles op jouw toestel goed werkt voor de Zoom-bijeenkomst (microfoon, geluid, camera), en jezelf zo ook al wat vertrouwd maken met de Zoom-omgeving. Daarvoor kan je het volgende doen:

 1. Ga naar: https://zoom.us/test
 2. Klik op de blauwe ‘join’-knop
 3. Er verschijnt een kadertje, klik op ‘Zoom meetings openen’
 4. Normaal zie je nu jezelf in beeld. Klik op ‘Join with video’
 5. Er komt nu een kader met ‘Do you hear a ringtone?’. Klik op Yes of No.
 6. Er verschijnt nu ‘Speak and pause, do you hear a replay?’. Zeg iets, wacht even en luister of je je eigen stem hoort. Klik dan op Yes of No.
 7. Antwoordde je telkens ‘Yes’, dan verschijnt nu ‘speaker and microphone looks good’. Klik op ‘join with computer audio’.
 8. Je zit nu in de testmeeting. Welkom in Zoom; je bent er helemaal klaar voor!