Bewustmaker
voor rust, ruimte en richting
Bewustmaker
voor rust, ruimte en richting

Waarom we meer rust nodig hebben


En meteen twee manieren voor meer rust in je agenda

Het vinden van rust in onze 24/7 maatschappij wordt steeds lastiger. Alles lijkt snel te gaan en we staan continu “aan”. Continu reageren we op alles wat op ons afkomt op een dag. Wanneer heb jij het voor het laatst rustig aan gedaan? We vergeten en onderschatten vaak het belang van rust. Tijd om even stil te staan waarom rust zo belangrijk is.

We leven in een wereld waar alles snel lijkt te gaan. Om alles bij te houden vliegen we van hot naar her. We zijn “lekker druk” en de rust is ver te zoeken. Langzaam raken we er aan gewend dat er constant overal om ons heen een overvloed aan informatie is. We zijn gewend geraakt aan de drukte. Maar ondertussen hebben we steeds meer stress en vinden we het moeilijk om rust te vinden.

Van “lekker druk” naar stress

Als we continu “aan” staan en “lekker druk” zijn ligt stress op de loer. Een beetje stress is gezond en houdt je scherp. Maar als je lichaam continu in stressmodus verkeert, wordt het een ander verhaal. Bij stress produceert je lichaam stresshormonen - adrenaline en cortisol. Je lichaam wordt klaargemaakt om te vechten of vluchten. Onze voorouders hadden dit nodig omdat die zich regelmatig in een levensbedreigende situatie bevonden. Daar hebben we nu minder last van, maar stress werkt in ons lichaam nog precies hetzelfde!

Als je continu drukdrukdruk bent en in stressmodus zit, dan komt je lichaam niet tot rust. Er is simpelweg geen tijd om de balans te herstellen. Je komt dan makkelijk in een vicieuze cirkel terecht. De stresshormonen blijven in je lichaam. Je bent eigenlijk continu klaar om te vechten of vluchten, dus ben je ook wakker en alert. En dat betekent dat je moeilijk slaap kan vatten, terwijl je eigenlijk juist die rust hard nodig hebt... Door slaapgebrek ben je vermoeid, raak je eerder gestresst en dat betekent nóg meer stresshormomen en nóg minder slapen. Een vicieuze cirkel waar je moeilijk uitkomt.

Rust! Hoe? Zo!

Rust hebben we dus hard nodig om de balans te herstellen! Maar hoe vind je die rust in die 24/7 maatschappij? Bij het woord rust denk je waarschijnlijk als eerste aan passieve rust, zoals slapen, of ‘s avonds op de bank liggen. Er zijn ook vormen van rust waar je nog meer van herstelt, waar je beter door slaapt, en daarvoor moet je juist in actie komen!

1. Beweging!

Beweging is een actieve manier om tot rust te komen. Of het wandelen is, fietsen, hardlopen, of een andere sport. Je maakt je hoofd even leeg. En je lichaam herstelt. In stressmodus is je lichaam klaar om te vechten of vluchten. En ook al is vechten of vluchten niet nodig, bewegen is dan wel een goed idee om die lichamelijke reactie weer te herstellen. Hierover schreef ik al eens in een andere blog.

Beweging zorgt er ook nog eens voor dat je beter slaapt! Dat betekent dus nog meer rust!

2. Bewustzijn: mindfulness

Mindfulness en actie? Tja, bewustzijn is een werkwoord! We worden constant geprikkeld door alles om ons heen, er wordt gevochten om onze aandacht. Misschien niet gek dat mindfulness zo populair is. Mindfulness is nameijk een aandachttraining. En die aandacht kan je goed gebruiken als je wil omgaan met alle uitdagingen en prikkels in die 24/7 maatschappij.

Met mindfulness hou je je aandacht bewust in het nu. En in het “nu” is alles goed zoals het is. Daar vind je de rust die er altijd al is. Met je bewustzijn stijg je even uit boven de hectiek van de dag, en boven alle zorgen voor morgen en alle gepieker over gisteren. Met je aandacht in het nu, is er even complete rust en kalmte, zie je alles helderder en kan je weer beter luisteren naar jezelf.

En dan merk je misschien wel dat je nu hard rust nodig hebt!Bekijk ook eens het mindfulness aanbod, en het aanbod voor HSP .Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Meer inspiratie en tips:

Hoogsensitief

Leer begrijpen hoe hoogsensitiviteit bij jou werkt, hoe je beter met de uitdagingen omgaat. En transformeer deze eigenschap tot jouw kracht.


Mindfulness

Ontdek de kracht van het NU met mindfulness. Een bewezen methode om met vele uitdagingen om te gaan én meer te genieten van het leven.Alle blogcategorieën