Druk? Kijk anders naar de tijd


Zo heb je minder stress en meer geluk.

een andere kijk op tijd in Praag

een andere kijk op tijd in Praag

Druk, druk, druk is tegenwoordig het motto. Op je werk heb je te maken met deadlines en in je privé leven heb je ook genoeg te doen. Je komt tijd tekort, de stress slaat toe! Wat kunnen we leren van de tijd. Over hoe je met een andere kijk op tijd minder stress en meer geluk kan ervaren.

De tijd is ooit geïntroduceerd om het leven makkelijker te maken. Heel lang geleden werd gekeken naar de zon en de maan. Met de introductie van de klok werd het maken van afspraken veel makkelijker. Nu zijn de klokken niet meer weg te denken. Op straat, aan de muur, een horloge om je arm, overal vind je de tijd. De tijd is niet alleen hulpmiddel meer, maar een leidraad van ons leven geworden. Met die klok zo zichtbaar is er langzaam ingeslopen dat we onze tijd nuttig moeten besteden. “Tijd is nuttig” is in het westen een culturele overtuiging. En daar zijn we dan ook zo druk mee.

Er is toch niets mis met je tijd nuttig besteden, zou je zeggen. Maar wat als je het té druk hebt en stress op de loer ligt? Laten we die tijd eens onder de loep nemen. Hoe kunnen we anders tegen de tijd aankijken, anders met de klok omgaan.

Vakantie!

Een moment waarop we vaak anders met de tijd omgaan is vakantie. Tijdens het jaar gaan we een of meerdere keren op reis. Vaak hebben we dat nodig om bij te komen van de drukte en weer op te laden voor wat komen gaat. Hoe doe jij dat? En hoe ga jij tijdens een vakantie met de tijd om? De klok is vaak minder leidraad van je dagen. Er staat geen wekker. Na een paar dagen vergeet je welke dag het is. Het tempo ligt een tandje lager dan normaal en het is zo fijn om overal wat meer de tijd voor te nemen. Eindelijk kan je ook dat boek lezen dat al lang ligt te wachten.

Op vakantie kijk je vaak anders tegen de tijd aan. Hoe kan je dat dan meenemen naar die drukke periode?

Externe of interne klok

Als je bekijkt hoe we taken plannen, dan zijn mensen volgens dit onderzoek te verdelen in kloktimers en event-timers. Kloktimers organiseren hun tijd volgens de klok die aan de muur hangt. Een kloktimer kijkt dus naar de klok wanneer het tijd is voor de volgende taak of afspraak. Event-timers organiseren hun tijd meer volgens een interne klok: ze gaan door naar een volgende taak als ze er kaar voor zijn. Zij kijken intern wat het beste is.

Vraag jij je af of je een kloktimer of event-timer bent? In werkelijkheid ben je vaak een mix van deze twee. Je kan zowel de klok gebruiken, als je interne klok om activiteiten te plannen. Lang geleden, toen er nog geen klokken waren, leefde iedereen meer volgens een interne klok. En denk eens aan die vakantie. Ga je daar misschien ook meer op je interne klok af?

Minder chaos en stress met je interne klok

Interessant is dat het verschil in tijdsbeleving ook iets zegt over hoe je tegen de wereld aankijkt. Lijkt het misschien zo dat je als kloktimer heel georganiseerd bent, als kloktimer zie je minder verbanden en de oorzakelijkheid tussen gebeurtenissen. De wereld lijkt dan chaotischer. Als je afgaat op je interne klok en dus meer afgaat op jezelf, ervaar je juist minder chaos en stress. Volgens het onderzoek kunnen event-timers overigens net zo productief zijn als kloktimers.

Meer genieten en geluk met je interne klok

Als event-timer check je elke keer bij jezelf wat het juiste ding is om te doen. Je staat meer in contact met je emoties en wat je wilt. Je kan daarom ook meer genieten van onverwachte momenten. Stel, je bent op weg naar een afspraak. Als klok-timer is je aandacht gericht op de klok, want je wilt op tijd komen. Als event-timer kijk je minder naar de klok en zie je opeens dat mooie uitzicht. Je neem de tijd om het mooie uitzicht helemaal in je op te nemen, en je komt op tijd voor je afspraak en hebt dan iets moois te delen. Het zijn die kleine momenten die gelukkig maken.

Genoeg reden om die kloktijd wat meer los te laten en meer op je interne klok af te gaan, toch? En geeft dit misschien een handvat om wat van de vakantie mee te nemen in die drukke periode?



Delen? Ja graag!

Deze blog is geschreven door:

Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kracht is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid. Maar wel met een dosis diepgang, want daar houdt ze ook van.

Beginnen bij het begin? Start hier voor mindfulness en hoogsensitiviteit.
Bekijk ook eens mijn nieuwe programma's:

  1. HSP & Happy
  2. Gezonde Grenzen
  3. Versterk je Intuïtie




Meer inspiratie en tips:


Gratis Mindfulness Starterskit

Wil je starten met mindfulness, maar weet je niet waar te beginnen? Ben je al wel begonnen met mediteren, maar blijft het lastig vol te houden? Zoek je naar een makkelijke manier om dit wél te doen? Download hieronder de gratis starterskit. Deze toolkit is inclusief:

  • e-book vol met tips om te starten (of opnieuw te beginnen) met mindfulness
  • een geleide meditatie