Bewust genieten


Maak van deze gewoonte een moment om bewust te genieten: 3 manieren uitgelegd.

Als we vaker bewust genieten, voelen we ons gelukkiger. En genieten kan op ieder moment van de dag, op meerdere manieren. In deze blog 3 manieren om bewust te genieten. Probeer het uit met deze gewoonte.....

Koffie! Heel veel mensen beginnen de dag met een bakkie. Per dag gaat er in Nederland gemiddeld 44 miljoen koppen á 6,5 miljoen liter koffie doorheen. Dat is ruim twee keer een olympisch zwembad! We worden er blij, alert en geconcentreerd van.

Die dagelijkse koffie is een gewoonte geworden. De koffie gaat makkelijk gedachteloos naar binnen terwijl we werken, de krant lezen of terwijl we in gesprek zijn. Voor je het weet, is die kop alweer leeg. Heb je er wel echt van genoten? Meer genieten van die koffie kan door simpelweg je aandacht er bij te houden. Probeer deze 3 manieren eens:

I’m not addicted to coffee,
we’re just in a committed relationship

1. Gebruik je zintuigen

Je kan de koffie met meer aandacht drinken door je zintuigen te gebruiken:


Met je volledige aandacht erbij, kan je nog meer genieten van die kop koffie. Dat is mindfulness in een notendop….uh in een koffiekop.

Je aandacht kan je ook richten op je omgeving, of de context. Wat zie je om je heen? Welke geluiden? Zitten er mensen om je heen? Zit je bijvoorbeeld in een koffietentje en hoor je het koffieapparaat en gesprekken om je heen, en zit je tegenover je vriend of vriendin. Of heb je een beeldscherm voor je en ben je aan het werk?

2. Sta stil bij je intentie

Sta dan stil bij je intentie met deze koffie. Drink je deze koffie samen met een vriend of vriendin om bij te praten? Wilde je even een rustmomentje voor jezelf? Of wilde je wakker worden om aan het werk te gaan?

Ik zat zelf eens met een biertje (oké, geen koffie) op een zonnig terras. Ik stond even stil bij de context en mijn intentie. En wat was ik blij dat ik dat even deed! Ik voelde me blij en dankbaar omdat ik besefte dat ik de vrijheid had om dit gewoon te doen. Zon schijnt, hup naar buiten en genieten van een biertje op het terras. En dat moment had ook zomaar voorbij kunnen gaan, zonder dat ik daarbij stil had gestaan.

Stilstaan bij je intentie maakt je weer even bewust waarom je iets doet. Een ander woord voor intentie is behoefte, en dat is een belangrijk onderdeel van geweldloze communicatie.

3. Verdiep je in het verhaal achter de koffie

Verdiep je dan eens in het verhaal achter de koffie. Waar komt deze koffie eigenlijk vandaan? Er zit een hele wereld tussen een koffieboon en de koffie die nu voor je staat. De natuur heeft zijn werk gedaan, denk maar eens aan water en zonlicht die ervoor zorgden dat de koffiebonen groeiden. En bedenk ook welke mensen er allemaal bij deze koffie betrokken zijn geweest. Over de hele wereld werkten mensen samen om deze koffie te maken, van medewerker op de koffieplantage tot barista in de koffiezaak. Met hoeveel mensen sta je eigenlijk in verbinding via deze koffie?

Misschien kan je zo ook waardering voelen voor de elementen uit de natuur die nodig waren, en voor alle mensen over de hele wereld die betrokken waren bij het maken van de koffie. En ervoor hebben gezorgd dat deze koffie nu voor je staat.

Doe je deze 3 manieren achter elkaar, dan maak je er een simpele meditatie of aandachtsoefening van. Mooi om deze dan te eindigen waar die begon: bij de koffie! Ruik de geur, voel de warmte, proef de smaak en geniet! Of niet…. Die van mij is inmiddels koud geworden 😉


Je las net 3 manieren om je koffie met aandacht te drinken.
Welke manier spreekt jou het meeste aan?



Delen? Ja graag!

Deze blog is geschreven door:

Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kracht is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid. Maar wel met een dosis diepgang, want daar houdt ze ook van.

Beginnen bij het begin? Start hier voor mindfulness en hoogsensitiviteit.





Meer inspiratie en tips:


Gratis Mindfulness Starterskit

Wil je starten met mindfulness, maar weet je niet waar te beginnen? Ben je al wel begonnen met mediteren, maar blijft het lastig vol te houden? Zoek je naar een makkelijke manier om dit wél te doen? Download hieronder de gratis starterskit. Deze toolkit is inclusief:

  • e-book vol met tips om te starten (of opnieuw te beginnen) met mindfulness
  • een geleide meditatie