Bewustmaker
voor rust, ruimte en richting
Bewustmaker
voor rust, ruimte en richting

Tijd voor verbinding!


Waarom je tijd wil maken voor de mensen om je heen

In die drukke levens van tegenwoordig zouden we het bijna vergeten. Wat is nou echt belangrijk in het leven? De verbindingen met de mensen om je heen hoort daar zeker bij! Waarom zijn die verbindingen zo belangrijk? En besteden we er wel genoeg tijd aan?

Verbinding verbroken

Dat verbindingen belangrijk zijn, zien we misschien wel het best door naar de andere kant te kijken. Wat als je helemaal alleen bent en je voelt je eenzaam? Een depressie zit dan in een klein hoekje. Een gebrek aan sociale connecties doet niet veel goeds voor je gezondheid. Het staat gelijk aan het roken van wel 15 sigaretten per dag! Dit maakt pijnlijk duidelijk hoe belangrijk de verbinding met mensen om ons heen is.

Je weet pas wat mist, als je het niet (meer) hebt. Iets soortgelijks heb ik ook ervaren toen ik net verhuisd was, en ik wat verder van mijn vrienden woonde. Toen ik alleen in dat nieuwe huisje zat, toen overviel me even een leegte. Wat moest ik daar alleen, zonder dat ik iemand kende. Even voelde ik weer hoe belangrijk die verbindingen zijn.

Op je sterfbed

Nog duidelijker wordt het door terug te kijken op je leven als je op je sterfbed ligt. De Australische Bronnie Ware werkte in een hospice en vroeg zich af waar mensen spijt van hebben. Ze vroeg het aan een hele groep ouderen in hun laatste dagen en schreef er een boek over. Er bleek verrassend veel overlap te zijn in de antwoorden. En in de top vijf van waar mensen spijt van hebben, komen verbindingen wel twee keer terug: "ik wilde dat ik niet zo hard had gewerkt en er meer was geweest voor mijn gezin" en "ik wilde dat ik meer tijd met mijn vrienden had doorgebracht en vooral: dat ik de vriendschappen die belangrijk voor me waren, had gekoesterd en belangrijk had gemaakt".

Tijd voor verbinding!

Je wil natuurlijk voorkomen dat je dit op je sterfbed bedenkt. Maar, je hebt deadlines op werk, thuis moet je alles draaiende houden. Het afspreken met die vriend of vriendin schiet er soms makkelijk bij in. Ik betrap mezelf erop dat zelfs in een leven zonder werkgever en kinderen, het nog lastig kan zijn om die tijd te maken. Hoe komt dat eigenlijk?

Het kan zomaar liggen in die hardnekkige overtuiging dat ik mijn tijd nuttig wil besteden. En dan past het afspreken met vriendinnen daar soms niet in. Maar er was niemand die op zijn sterfbed spijt had dat hij zijn tijd niet nuttiger had besteed. Dan ga je toch meer kijken of je hebt gedaan wat je wilde, wat belangrijk voor je was. En voor die dingen maak je tijd, toch?

Besteed jij genoeg tijd met de mensen die belangrijk voor je zijn?

The best thing to hold on to in life
is each other

Arnold GlasowBekijk ook eens het mindfulness aanbod, en het aanbod voor HSP .Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Meer inspiratie en tips:

Hoogsensitief

Leer begrijpen hoe hoogsensitiviteit bij jou werkt, hoe je beter met de uitdagingen omgaat. En transformeer deze eigenschap tot jouw kracht.


Mindfulness

Ontdek de kracht van het NU met mindfulness. Een bewezen methode om met vele uitdagingen om te gaan én meer te genieten van het leven.Alle blogcategorieën