Bewustmaker
voor meer rust, energie en geluk

Vitaliteit én duurzaamheid


4 duurzame manieren om je vitaliteit te vergroten

Je voelt je goed en hebt de energie om de hele wereld aan te kunnen. Dat is vitaliteit in een notendop. Wat is vitaliteit eigenlijk precies? Hoe kan je je vitaliteit vergroten? En wat blijkt: vitaliteit gaat ook samen met duurzaamheid. In deze blog daarom 4 duurzame manieren om je vitaliteit te vergroten.

Wat is eigenlijk vitaliteit?

Het latijnse woord ‘vita’ betekent ‘leven’. Vitaliteit staat voor levenskracht. Bij vitaliteit staan drie begrippen centraal: energie, motivatie en veerkracht. De energie staat voor je ‘energiek voelen’, motivatie gaat over stellen van doelen in je leven en moeite doen om die te halen en veerkracht is de persoonlijke kracht om met de ups en downs van het leven om te gaan.

Ben je vitaal, dan zit je lekker in je vel, je laat je niet uit het veld slaan, je hebt doelen die je leven zin geven en je bent gemotiveerd om die doelen te bereiken. Kortom: je voelt je goed en hebt de energie om de hele wereld aan te kunnen.

Je vitaliteit vergroten: 4 duurzame manieren

Ik ontdekte dat goed voor jezelf zorgen, vaak samengaat met duurzaamheid. Werken aan je vitaliteit is meteen ook zorgen voor de aarde. Win-win dus! Op deze manieren geef je je vitaliteit een boost:

1. Gezond eten

Eten is brandstof voor je lichaam. Eet je ongezond, onregelmatig en niet gevarieerd, dan gaat je lichaam protesteren. Vergelijk het meteen auto die niet de goede brandstof krijgt, die is niet vooruit te branden. Eten heeft een grote invloed op je vitaliteit. Enkele tips:

 • Eet genoeg groente en fruit, zoveel mogelijk vers uit eigen land.
 • Eet minder vlees, zeker rood vlees kan je beter vaker laten staan. Eet in plaats daarvan meer peulvruchten.
 • Eet minder zoetigheid en zoutjes als tussendoortje, probeer eens noten en zaden in plaats daarvan

Ik voel me fitter energieker sinds ik een gezonder eetpatroon heb. De suikerdips zijn verleden tijd. Energiedips kan ik missen als kiespijn. En met eten van minder vlees en verse groenten uit eigen land, gaat vitaliteit samen met duurzaamheid.

2. Bewegen

“Zitten is het nieuwe roken” werd een bekende oneliner. Bewegen doen we al snel te weinig. En dat terwijl het goed is voor van alles, niet alleen je lichaam maar ook je hersenen blijven in goede conditie als je regelmatig beweegt. Dat rondje hardlopen geeft letterlijk energie en maakt ook nog eens je hoofd leeg. Met regelmatig sporten voel je je fitter en vitaler.

En je hoeft geen marathon te lopen om de effecten te merken. Een half uur wandelen of fietsen per dag heeft al een enorm effect. Maar waar haal je dat halve uur elke dag vandaan? De oplossing: de auto laten staan! Dus pak de fiets of wandel naar je werk of de winkel. En daar zit de link tussen vitaliteit en duurzaamheid.

3. Offline zijn

We doen steeds meer via internet. Tegenwoordig is bijna heel Nederland dagelijks online en dat doen we het meest met onze smartphone. Het kan zomaar dat je uren per dag naar een schermpje zit te kijken. In bed, in de trein, op het toilet. Overal zijn we online. Met als belangrijkste reden verveling en de angst om iets mis te lopen. Paradoxaal genoeg loop je hierdoor juist ervaringen mis!

Aan de ene kant is het mooi dat je zo makkelijk een berichtje stuurt om iets af te spreken of iemand te laten weten dat je aan hem of haar denkt. Aan de andere kant heb je met altijd en overal online zijn minder rustmomenten voor jezelf en ben je minder vaak met je volledige aandacht in het hier en nu.

Continu online zijn kost letterlijk én figuurlijk energie. Hier zit de link met duurzaamheid. Wat meer bewust offline zijn en je voelt je vitaler. Dit kan helpen:

 • haal apps van je telefoon, ik heb bijvoorbeeld facebook er niet op staan, daar moet ik nu meer moeite voor doen en dat helpt
 • schakel pushberichten of geluiden uit, alle groepsapps staan bij mij op stil, ik kies nu zelf wanneer ik de berichtjes lees
 • leg je telefoon wat verder weg, dat voorkomt dat je gedachteloos weer die telefoon erbij pakt
 • laat je telefoon buiten de slaapkamer

En wat denk je van een dagje zonder telefoon, zou jij het kunnen?

4. Een koude douche

Een warme trui, de verwarming lekker hoog, een kop warme thee. Een warm bad om jezelf eens goed te verwennen. Warmte associëren we met goed voor onszelf zorgen. Niets tegen warmte, daar hou ik ook van! Maar continu die behaaglijke temperaturen maakt je lichaam ook lui. Het went aan de warmte, terwijl je lichaam best wel tegen wat kou kan. Sterker nog: blootstelling aan kou is gezond!

Koud (af)douchen heeft vele voordelen, dit zijn er vijf:

 • het versterkt je immuunsysteem
 • het zorgt voor een goede doorbloeding
 • je kan erdoor afvallen
 • het is goed voor je huid en haar
 • én het geeft een energieboost!

Een koude douche geeft dus vitaliteit. Waarom dit ook duurzaam is? Koud douchen kost minder energie. En zit het koud (af)douchen in je routine, dan kan je lichaam beter tegen kou en kan misschien de verwarming ook wel een graadje lager.

Toegegeven, de eerste keer (of keren) is het wel even wennen. Bij mij is het ook nog geen routine, maar nu ik de voordelen weer zie, ga ik morgen meteen beginnen! Ik bouw het stapje voor stapje op, dus morgen eerst een paar seconden onder die koude straal. Doe jij mee?Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

 

Meer inspiratie en tips:

Cursussen

Op maat gemaakt voor zowel particulieren als bedrijven. Met praktische mindfulness, geweldloze communicatie en positieve psychologie.


Coaching

Persoonlijke begeleiding is ook mogelijk bij Bewustmaker: coaching voor HSP (hoogsensitief persoon), stress & burn-out en andere uitdagingen.Alle blogcategorieënGeluk

Vrijheid

Verbinding

Vertragen

Groen

HSP