Duurzaam en gelukkig: kan dat?


Op zoek naar een verklaring.

Vanuit de vrijheid die ik heb na het opzeggen van mijn baan, wil ik een gelukkiger bestaan opbouwen. Tegelijkertijd ben ik bezig om een beetje beter voor de planeet te zorgen met wat ik doe. Maar zijn dat eigenlijk wel twee verschillende dingen? Kunnen duurzaam leven en geluk samengaan?

Jaren geleden was ik ergens al wel bewust van het klimaatprobleem en koos ik voor een groene energieleverancier. Inmiddels eet ik veel minder vlees, zijn alle lampen in huis vervangen door LED-lampen, composteer ik mijn GFT afval, koop ik minder spullen en doe ik dat tweedehands, was ik mijn haar met baking soda en ben ik overgestapt naar een duurzame bank.

Gelukkig duurzaam

Ik merkte dat ik me beter ging voelen met al deze kleine veranderingen. Ik leef gezonder, hou tijd over en bespaar er ook nog geld mee. En dan noem ik nog niet eens het dankbare gevoel van spullen een nieuwe kans kans geven. En de blijheid door de eenvoud als je merkt dat je met baking soda zoveel andere producten niet meer nodig hebt.

Zelf heb ik dus al wel ervaren dat duurzaam doen, blij kan maken. Maar is daar eigenlijk ook een verklaring voor?

Verklaring in je hersenen?

Ik dacht eraan dat er misschien onbewuste processen zijn die ervoor zorgen dat je blij wordt als je iets goed voor de wereld doet. Volgens de evolutionaire psychologie zijn onze hersenen inderdaad zo geprogrammeerd dat ze een goed gevoel geven als je dingen doet die zorgen voor het voortbestaan van de mensheid. Zou dat een verklaring zijn?

“Helper’s high” maakt dit misschien net wat duidelijker. Heb jij dat ook, dat je blij wordt als je iemand anders helpt? Er komen endorfines in je hersenen vrij als je dat doet. Net als bij sporten zorgen die voor een soort “rush”, vandaar de term “helper’s high”. Met duurzaam gedrag help je niet direct iemand anders, maar wel indirect de toekomstige generaties. Wie weet gebeurt er dus iets in mijn hersenen als ik die duurzame keuzes maak en voelt het daarom goed.

Meer geluk

Zo nieuwsgierig was ik naar de link tussen duurzaam gedrag en geluk dat ik verder op onderzoek ben gegaan. En ik vond nog meer! Daarbij vond ik het ook handig om meteen te weten welke keuzes nou de grootste impact hebben op het klimaat en waar je dus het grootste steentje, of steen, bijdraagt aan een betere wereld. Wat denk jij, maken die klimaatklappers ook het meest gelukkig?



Delen? Ja graag!

Deze blog is geschreven door:

Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kracht is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid. Maar wel met een dosis diepgang, want daar houdt ze ook van.

Beginnen bij het begin? Start hier voor mindfulness en hoogsensitiviteit.





Meer inspiratie en tips:


Gratis Mindfulness Starterskit

Wil je starten met mindfulness, maar weet je niet waar te beginnen? Ben je al wel begonnen met mediteren, maar blijft het lastig vol te houden? Zoek je naar een makkelijke manier om dit wél te doen? Download hieronder de gratis starterskit. Deze toolkit is inclusief:

  • e-book vol met tips om te starten (of opnieuw te beginnen) met mindfulness
  • een geleide meditatie