Gelukkig Groen

Wil je een gelukkig leven combineren met duurzaamheid? Waar word je nou echt gelukkig van? En wat heeft nou echt zin qua duurzaamheid? Wil je daar antwoorden op en wil je ontdekken welke duurzame dingen in jouw leven passen en hoe je dat dan doet? Dan is deze cursus voor jou. Welkom bij deze introductie cursus duurzaamheid.

Meteen reserveren? Scrol dan snel naar beneden.

In deze cursus Gelukkig Groen geven we beknopte basiskennis over duurzaamheid en klimaatverandering, én je krijgt basiskennis over gelukkig zijn. We gaan vervolgens duurzaamheid en geluk aan elkaar koppelen, waarna we in de cursusdag en in de achttal e-mails na de cursus allerlei aandachtsgebieden bespreken waar je deze combinatie kan toepassen. De aandachtspunten zijn eten, spullen, vervoer, wonen, badkamer, afval, online/offline en de samenleving. We houden het bij dingen die er toe doen, dus we proberen nuttig en onnuttig uit elkaar te houden. Er is voldoende ruimte voor twijfel en discussie tijdens de cursus.

gelukkig groen cursus
Gelukkig Groen

Over geluk is veel te zeggen, en over duurzaamheid ook. Daarom houden we een bijzondere dagcursus en sturen we je daarna nog een achttal e-mails in drie maanden erna. Ook kun je (als je wil) contact houden en dingen discussiëren met mede-cursisten in de facebook groep. Op deze manier komt er veel stof aan bod gedurende drie maanden tijd.

Tijdens de dagcursus krijg je een methode om duurzaamheid in je leven in te passen, zodanig dat wat je doet bij jou blijft passen en waar je juist gelukkiger van wordt. Deze aanpak -met een knipoog naar verbindende communicatie- nodigt je uit om te kijken naar wat je nou eigenlijk echt zou willen, wat haalbaar is, en wat qua duurzaamheid ook echt zin heeft. Op deze manier, en met wat wijsheid over gedragsverandering die we je meegeven, kan je andere keuzes maken die je blijft doen en waar je je ook op de lange termijn gelukkiger bij voelt.   

Wat weet ik na de cursus gelukkig groen?

Na de cursus gelukkig groen heb je qua duurzaamheid een beeld van het waarom veranderingen nodig zouden zijn (op gebied van energieverbruik en klimaatverandering), welke aanpassingen mogelijk zijn, en welke aanpassingen nut hebben en welke nauwelijks. Op gebied van geluk heb je een beeld van hoe gelukkig zijn werkt,en waar je wetenschappelijk gezien gelukkig van wordt. Je leert verder een methode om gelukkig te kunnen blíjven met aanpassingen op gebied van duurzaamheid. Je krijgt in de acht e-mails over de “waarom” van duurzaamheid meer achtergrondinformatie en ook over de “hoe” een lijst van dingen die je zelf kunt ondernemen. Je kent daarmee de context van de aanpassingen en je weet welke voor jou haalbaar zijn om op korte en lange termijn te gaan doen.

Tijdens de cursus leer je bijvoorbeeld de basis van:

  • hoe geluk werkt en waar je wetenschappelijk gezien gelukkig van wordt
  • welke dingen -náást co2 uitstoot- belangrijk(er) zijn als je kijkt naar duurzaamheid
  • waarom energie neutraal worden en energie besparen niet de grootste impact heeft, niet qua duurzaamheid, maar ook niet qua geluk
  • hoe je bewust kan kiezen voor wat je wel en wat je niet wilt aanpassen
  • en hoe je dat dan ook echt voor elkaar krijgt (met principes uit gedragsverandering)
  • hoe eetgewoontes een kans zijn om klimaatverandering tegen te gaan én om gezonder te leven
  • welke aanpassing behalve de bekende zonnepanelen, warmtepomp en zonneboiler effect hebben, en dat deze aanpassingen eerder geld besparen dan dat het grote investeringen zijn
  • hoe je met dagelijks vervoer en met je vakantie veel milieuvervuiling en co2 uitstoot kunt voorkomen én net zo gelukkig kan zijn

Wie geeft de cursus?

gelukkig groen-samen
Gelukkig Groen

Niels Gorisse is bouwer van het perceel Strohplatz in Duitsland. Hiervoor heeft hij jarenlang research gedaan naar off-grid componenten en duurzaamheid. Daarnaast is hij permacultuur docent en internationaal gecertificeerd trainer geweldloze communicatie.

Linda Boon (psycholoog) is van Bewustmaker en wil graag mensen inspireren voor een bewust, gelukkig en duurzaam leven. Ze geeft dan ook cursussen op dit gebied, waaronder deze cursus en de cursus Van druk naar geluk.

Waar en wanneer?

De cursus wordt gegeven in Rotterdam. De locatie is Djoj te Antony Duyklaan 5, Rotterdam (bereikbaar met OV/trein). De cursusdata zijn zichtbaar in de kalender onderin de pagina, op dit moment is de cursus voor zondag 24 maart en zondag 12 mei te boeken.

De cursusdag is ongeveer tussen 10:00-13:00 en 13:45-17:00. Vanaf 09:30 zijn de deuren geopend. De dag is inclusief onbeperkt koffie/thee; in de pauze is een eigen lunch te nuttigen of een lunch-zaak in de buurt te bezoeken. Neem svp. pen en papier mee, en u kunt foto`s maken van alle getoonde materialen en sheets. Na afloop mailen we het verzoek om bij de facebook-groep voor oud-cursisten te komen en om feedback te sturen.

Er zijn slechts 16 plekken, wees er dus snel bij, want de verwachting is dat deze cursus snel vol zit. Bij vragen vooraf -of als u wilt dat wij op uw locatie of festival langskomen- neem contact op via de contactpagina

Reserveer nu een plek

Reserveren kan door hieronder de gewenste datum te kiezen en online te betalen, meer details staan in de algemene voorwaarden onderin. De investering is € 79. Om praktische redenen (wisselgeld, zaalruimte overvol) kan op de bonnefooi langskomen of betalen helaas nadrukkelijk echt niet. Een reservering is geldig voor 1 persoon en uw reservering staat vast door hieronder online te betalen. Als de datum naar voorkeur hieronder niet kan, dan is die datum vol.