Bewustmaker
voor rust, ruimte en richting
Bewustmaker
voor rust, ruimte en richting

Gelukkig zijn doe je hier en nu


Als... dan ben ik gelukkig! Toch?

We zien vaak wat ons leven beter zou maken. Als ik die partner vind, dan ben ik gelukkig. Als ik een groter huis heb, dan ben ik gelukkig. Als ik vijf kilo afval, dan.... Vaak denken we dat ons geluk vooral van die omstandigheden afhankelijk is. Maar is dat ook zo?

Uit onderzoek blijkt dat 50% van geluk wordt bepaald door onze genen, 10% door omstandigheden en 40% door onze gedachten en bewuste acties, ofwel door onze mindset. Dus ja, dat andere huis kan een klein beetje helpen. Maar veel meer kunnen we bereiken met het veranderen van onze mindset.

Nu al gelukkig!

Wat als je die andere mindset toepast op “als... dan ben ik gelukkig”. Je hebt niets meer nodig om nu al gelukkig te zijn. Het is nu al goed. Je hoeft het alleen nog maar te leren zien. En dat kan een uitdaging zijn. We zijn zo gewend om ons met de toekomst of met het verleden bezig te houden, ons hoofd zit er meestal vol mee. Zo vol, dat we voorbij gaan aan het hier en nu.

Hoe kom je dan in het hier en nu? Je bewustzijn is de ingang! Het enige wat nodig is, is je zintuigen gebruiken. Je loopt door het bos en opeens wordt je je bewust van de zon die je huid warm maakt, je hoort de vogeltjes en ruikt de geuren van het bos. Op die momenten dat je met je volledige aandacht in het hier en nu bent, dan kan je zomaar eens bewust gelukkig zijn!

Van doelen naar de weg ernaar toe

Geluk zit dus in het hier en nu. Maar hoe zit het dan met die toekomstdromen en doelen om ons leven beter te maken? Je wilt nog steeds wel die vijf kilo kwijt. Niets mis met die doelen! Maar ook daar kan je weer iets aan die mindset doen. Als je je vooral richt op dat doel, dan ben je waarschijnlijk ontevreden als je op de weegschaal staat en je ziet dat er twee kilo af is, dat is namelijk nog drie kilo te gaan. Je zet elke keer de huidige situatie af tegen dat doel.

In plaats van je blind te staren op het doel dat in de toekomst ligt, kan je ook bewust zijn van elke kleine stap die je dichter bij dat doel brengt. Je past je eetpatroon aan, je beweegt meer. Je hebt al veel gedaan om je doel te bereiken. En ook dat kan je allemaal bewust doen, in het hier en nu. Het is in die kleine stappen op weg naar je doel dat je geluk kan vinden.

En als je niet recht op je doel afstevent, kan het ook zomaar gebeuren dat je onderweg een andere weg inslaat die je nog niet had gezien. Misschien zijn die kilo’s niet eens zo belangrijk, maar gaat het je meer om dat je je beter voelt met een gezondere leefstijl.Bekijk ook eens het mindfulness aanbod, en het aanbod voor HSP .Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Meer inspiratie en tips:

Hoogsensitief

Leer begrijpen hoe hoogsensitiviteit bij jou werkt, hoe je beter met de uitdagingen omgaat. En transformeer deze eigenschap tot jouw kracht.


Mindfulness

Ontdek de kracht van het NU met mindfulness. Een bewezen methode om met vele uitdagingen om te gaan én meer te genieten van het leven.Alle blogcategorieën