Focus! Zo krijg je meer voor elkaar


5 tips voor meer focus.

Foto: Steven van Eck

Foto: Steven van Eck

Alle keuzes en afleidingen maken concentreren tegenwoordig niet zo eenvoudig. En juist met focus krijg je meer voor elkaar én ben je gelukkiger. Tijd voor wat tips voor meer focus.

Focussen is je aandacht ergens volledig op richten. Je kan het vergelijken met “scherpstellen”, wat je ook met je camera doet. Met focus heb je alles helder in beeld. Concentreren is alleen niet altijd makkelijk in een wereld vol met afleidingen. We zijn makkelijk afgeleid door een berichtje dat binnenkomt, een gedachte die in ons hoofd opkomt, of een vogel die voorbij vliegt.

En dat is jammer, want focus kan je veel brengen. Met focus krijg je meer voor elkaar. Daarnaast maakt focussen gelukkig, omdat het helderheid, diepgang en betekenis geeft. Ken je dat gevoel wanneer je zo opgaat in iets dat je alles om je heen vergeet, en dat de tijd voorbij is gevlogen? Zo’n staat van “flow” maakt gelukkig. En kan je beter concentreren, dan kom je makkelijker in een “flow”. Reden genoeg om weer beter te leren focussen!

Als ondernemer deel ik mijn eigen tijd in, dat vraagt focus. Ik ken ook maar al te goed alle afleidingen, van binnen en van buiten. Gaandeweg heb ik ermee geëxperimenteerd en meer geleerd over wat helpt om die focus te krijgen en vast te houden. Deze vijf dingen helpen mij, misschien heb jij er ook iets aan:

1. Keuzes maken

Focus begint met keuzes maken. Je kiest er bewust voor om je nu even op één ding te richten en al het andere tijdelijk los te laten. Als je de keuze maakt om je nu alleen op één ding te focussen, moet je daar motivatie voor hebben. Focus en motivatie kan je niet los van elkaar zien.

Als je er niet volledig voor kiest, laat je je makkelijk afleiden.

2. Afleidingen uitsluiten

Ook als je er wel volledig voor kiest, liggen nog steeds die afleidingen op de loer. Heel makkelijk is je aandacht afgeleid door dat berichtje dat binnenkomt, of je denkt opeens aan iets wat je nog wil doen. Zaak dus om afleidingen te minimaliseren. Telefoon op stil en uit het zicht, email notificaties uit. En houdt pen en papier bij de hand om dingen die in je hoofd opkomen te noteren, zodat ze uit je hoofd zijn en je er later iets mee kan doen.

3. Pauzes inlassen

Genoeg pauzes inlassen is ook belangrijk. Het lukt niemand om meer dan 40 minuten achter elkaar gefocust door te gaan, je hersenen zijn daar gewoonweg niet opgebouwd. Ontfocussen is net zo belangrijk. Je brein kan dan resetten, slaat de nieuwe informatie op en legt ook nieuwe verbanden, dus wie weet heb je opeens een creatief idee na die pauze. Die pauze werkt trouwens het best als je geen nieuwe informatie te verwerken hebt, dus niet die berichtjes op je telefoon lezen. Ga liever in je (micro)pauze een rondje lopen buiten.

4. Afronden

Afronden is belangrijk om focus vast te houden. Dat betekent niet de volledige taak afronden, ik had natuurlijk ook niet die volledige cursus in één dag klaar. Het betekent wel dat je de volgende stap duidelijk hebt als je stopt, anders gezegd: wat ga je hierna doen om het een stapje verder te brengen. Op die manier heb je meteen weer focus als je weer verder gaat. En, door het af te ronden, heb je minder open eindjes die door je hoofd blijven gaan. En dat is weer handig om je beter te focussen op het volgende dat je gaat doen.

En last but not least:

5. Mindfulness

Focussen heeft te maken met je aandacht richten en dat is een vaardigheid. Goed nieuws dus, door oefenen wordt je er beter in! Met mindfulness oefen je in focussen. Net als je met sporten je lichaam traint voor meer uithoudingsvermogen, train je met mindfulness je geest in aandacht richten. Mindfulness kan je zien als een concentratieoefening, die je altijd en overal kan doen. Hou je volledige aandacht bij het eten, bij het tandenpoetsen, bij dat gesprek om je aandacht te trainen. Als je regelmatig mediteert of mindfulness beoefent, lukt het focussen steeds beter.

Wat werkt voor jou om te focussen?



Delen? Ja graag!

Deze blog is geschreven door:

Linda Boon

Oprichter van Bewustmaker. Linda laat graag zien hoe je met mindfulness je leven mooier maakt, dat hoogsensitiviteit een kracht is, en welke worstelingen je kan tegenkomen, want ook die gaat ze niet uit de weg.
Ze houdt het graag zo simpel mogelijk, zonder zweverigheid. Maar wel met een dosis diepgang, want daar houdt ze ook van.

Beginnen bij het begin? Start hier voor mindfulness en hoogsensitiviteit.
Bekijk ook eens mijn nieuwe programma's:

  1. HSP & Happy
  2. Gezonde Grenzen
  3. Versterk je Intuïtie




Meer inspiratie en tips:


Gratis Mindfulness Starterskit

Wil je starten met mindfulness, maar weet je niet waar te beginnen? Ben je al wel begonnen met mediteren, maar blijft het lastig vol te houden? Zoek je naar een makkelijke manier om dit wél te doen? Download hieronder de gratis starterskit. Deze toolkit is inclusief:

  • e-book vol met tips om te starten (of opnieuw te beginnen) met mindfulness
  • een geleide meditatie